Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: o persoana care a primit in luna februarie 2005 amenda penala pentru calomnie beneficiaza de inlaturarea consecintelor (cazier-3 ani) conform noului Cod Penal (art.5 alin2) in care nu mai exista prevazuta calomnia ca infractiune? Daca da, cazierul se sterge de la sine prin intrarea in vigoare a noii legi sau trebuie depusa in mod expres o cere?
Art.5 alin.2: Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor de siguranţă şi a măsurilor educative, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi
Articolul si aliniatul la care am facut referire este corect indicat insa este posibil ca interpretarea pe care i-am dat-o (in cazul specificat de mine) sa nu fie corecta. De fapt aceasta este si intrebarea mea: se aplica si in cazul calomniei- care, conf. noului cod penal, nu mai este prevazuta ca infractiune? Se poate considera cazierul o "consecinta penala"?
Daca da, ce sa inteleg prin "inceteaza prin intrarea în vigoare a legii noi"? Cazierul "dispare" de la sine sau trebuie actionat in acest sens?
Scuza-ma dar prin dezincriminare se sterg toate efectele unei condamnari anterioare.
Reabilitarea nu opereaza in acest caz, nu ai de ce sa te reabilitezi pentru ca dezincriminarea sterge totul, daca nu platisei amenda nici nu mai era nevoie sa o platesti. Nu stiu insa daca nu trebuie sa ceri undeva radierea din cazierul judiciar.