avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazierul pt. calomnie se sterge conform noului Cod ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazierul pt. calomnie se sterge conform noului Cod Penal?

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: o persoana care a primit in luna februarie 2005 amenda penala pentru calomnie beneficiaza de inlaturarea consecintelor (cazier-3 ani) conform noului Cod Penal (art.5 alin2) in care nu mai exista prevazuta calomnia ca infractiune? Daca da, cazierul se sterge de la sine prin intrarea in vigoare a noii legi sau trebuie depusa in mod expres o cere?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2006
candra, utilizator
Cel mai recent răspuns: mars0212 , utilizator 18:17, 1 Noiembrie 2006
Art.5 alin.2: Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor de siguranţă şi a măsurilor educative, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi

Articolul si aliniatul la care am facut referire este corect indicat insa este posibil ca interpretarea pe care i-am dat-o (in cazul specificat de mine) sa nu fie corecta. De fapt aceasta este si intrebarea mea: se aplica si in cazul calomniei- care, conf. noului cod penal, nu mai este prevazuta ca infractiune? Se poate considera cazierul o "consecinta penala"?
Daca da, ce sa inteleg prin "inceteaza prin intrarea în vigoare a legii noi"? Cazierul "dispare" de la sine sau trebuie actionat in acest sens?

~ Conținut șters la cerere ~
Scuza-ma dar prin dezincriminare se sterg toate efectele unei condamnari anterioare.

Reabilitarea nu opereaza in acest caz, nu ai de ce sa te reabilitezi pentru ca dezincriminarea sterge totul, daca nu platisei amenda nici nu mai era nevoie sa o platesti. Nu stiu insa daca nu trebuie sa ceri undeva radierea din cazierul judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)
Efect asupra cazierului judiciar statemar28 statemar28 Buna ziua, Va multumesc daca va luati timp sa cititi si sa ma ajutati in problema mea. ..Am cazier judiciar,iar acest lucru imi afecteaza enorm viata in toate ... (vezi toată discuția)
In cat timp se sterge cazierul daca se sterge automat fara proces adrianstefan79 adrianstefan79 in 2005 am fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare pt furt calificat...nu am mai avut nici o treaba cu politia sau ceva de genul asta....se sterge ... (vezi toată discuția)