avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort pe cale amiabila fara partaj, copil rezultat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort pe cale amiabila fara partaj, copil rezultat din casatorie

Buna ziua/seara. Sotul meu este din Braila iar eu sunt din Iasi si dorim sa divortam (este de comun acord). Ne-am casatorit in octombrie 2008, in ianuarie 2009 s-a nascut copilul iar in martie 2009 ne-am despartit. Nu doresc sa se faca partaj, singurul lucru pe care il vreau este custodia totala a copilului iar el este de acord. As dori sa stiu, daca se poate, cat ar putea sa dureze divortul avand in vedere ca nu avem avocati. Si daca se mai poate, as dori sa stiu care sunt mai exact demersurile care trebuie facute ( unde trebuie sa merg si cam cat ar putea sa coste).
Va multumesc anticipat!

Andreea:)
Cel mai recent răspuns: andreeablack666 , utilizator 10:40, 31 Ianuarie 2010
Actiunea de divort trebuie depusa la Tribunalul cel mai apropiat de localitatea unde a avut loc casatoria.Fara avocat,o astfel de actiune costa 50 RON.Divortul s-ar putea incheia pe parcursul a 2 termene de judecata
Bafta!!!!!!!!
Formulati actiune de divort prin care solicitati desfacerea casatoriei,revenirea la numele purtat anterior/pastrarea celui din casatorie,incredintarea minorului spre crestere si educare,cu obligarea sotului parat la plata unei pensii de intretinere pentru acesta.
Aceasta actiune se dovedeste cu acte,martori si ancheta sociala care va concluziona asupra conditiilor de crestere si educare oferite de oarinti copilului.
La primul termen se prezinta sotul care declara ca este de acord cu admiterea actiunii,incredintarea copilului mamei si cu plata unei pensii de intretinere pentru acesta(va putea oferi si o anume suma peste suma de cuvenita copilului-de pana la 1/4 din veniturile realizate de sot).
Veti depune atasat la actiune certificatul de casatorie,copie de pe certificatul de nastere al minorului si adeverinte de venituri( a dvs si a sotului)
La termenul urmator vor fi audiati martorii si daca se efectueaza pana atici si ancheta sociala,se poate solutiona cauza.
Timp de derulare depinde de rapiditatea administrarii probelor solicitate.
Daca aveti posibilitati,ar fi bine sa apelati si la ajutorul unui avocat.
Buna seara.Divortul sau desfacerea casatoriei prin acordul ambilor soti ,se poate realiza numai daca nu exista/nu au rezultat copii din convietuire.Deci va trebui sa urmati calea/procedura normala si sa propuneti 1-2 martori.Oricul ,chiar daca va intelegeati (si nu ar fi existat copii) instanta dadea un termen de 2 luni pentru timpul de gandire/renuntare .Asa ca mergeti la instanta ultimului domiciliu unde ati locuit cu sotul dvs. si depuneti cererea impreuna cu certificatul de casatorie in original , copie de pe certificatul de nastere al copilului , taxa de 39 lei pe care o platiti la Primaria de domiciliu (ultimul domiciliu al sotilor) si la registratura o sa va spuna termenul de judecata.Reclamantul(cine introduce actiunea) trebuie neaparat sa se prezinte la termenul de judecata.
@magdutza2010

Nu stiu de unde ati luat infomatiile scrise mai sus.

Competenta in materie de divort nu e a... primei instante de dupa colt si nici a instantei la care o fi nimerit bine nu-stiu-cine, dar din pura intamplare.

Instanta competenta nu e Tribunalul, ci Judecatoria (alta mancare de peste).
Si nu e competenta judecatoria de la locul incheierii casatoriei (asta se poate incheia prin ape internationale/pe vas) ci cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor. (daca macar unul din ei mai locuieste aici).

Cu sfaturi de-astea riscati sa trimiteti oamenii sa se plimbe aiurea intre Iasi si Braila si ei or fi domiciliat in comun prin Constanta (de ex.).

Daca ma uit pe mesajele pe care le-ati mai scris pe forum rezulta ca dvs. ati avut avocat la divort. Dar acum vi se pare ca v-ati fi descurcat si fara el. Ei bine, din raspunsul de mai sus rezulta ca ...doar vi se pare.

@andreeablack
Spuneti ca sotul e din Braila si dvs. din Iasi.
La ce v-ati referit? La locul nasterii? N-are nici o importanta.
Domiciliati in orase diferite?
Docmiciliu comun aveti/ati avut? (nu conteaza ce scrie in buletin) Atunci este competenta judecatoria in raza careia se afla acest ultim domiciliu comun.
Daca n-ati avut sau daca ati avut dar nici unul dintre dvs nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun atunci instanta competenta este cea de la domiciliul paratului.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
Sotul este nascut in Braila, a locuit si locuieste acolo. Eu m-am nascut in Craiova si acum am domiciliul in Iasi. Pe timpul casatoriei amandoi am locuit la parintii mei in Iasi iar el nu a facut mutatie , altfel spus, nu am avut domiciliu comun pe nici un fel de act ( domiciliem in orase diferite). Va multumesc tuturor pentru mesaje:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire adypompy adypompy pot deschide actiune de divort la judecatoria iasi daca am domiciliul in botosani? mentionez ca sunt nascut in iasi iar certificatul de casatorie este emis de ... (vezi toată discuția)
Divort marleen7019 marleen7019 Buna ziua, sant casatorita, si doresc sa divortez de sotul meu. Eu locuiesc in Onesti, iar sotul meu in Cernavoda, si nu mai tinem legatura in nici un ... (vezi toată discuția)
Se poate divorta in bucuresti in conditiile in care casatoria s-a facut in alt judet? DoamnaIlenus DoamnaIlenus Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Prietena mea s-a casatorit la Iasi acum cativa ani. Acum ea a plecat din Iasi, s-a mutat la Bucuresti unde si-a si ... (vezi toată discuția)