avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit plata anticipata impozit profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

plata anticipata impozit profit

De anul acesta s-a introdus sistemul platilor anticipate si pt.PJ altele decat cele bancare,etc. In CF la art.34 specifica acest aspect.
Intrebari:
Ce plata anticipata mai este aceasta daca prima plata se va efectua abia in aprilie pt.primul trimestru?
Stie cineva altceva despre acest subiect?
Cel mai recent răspuns: OanceaK , utilizator 14:36, 6 Februarie 2010
(6) Contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) lit. a) au obligaţia de a declara şi efectua trimestrial plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.

100. Pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (6) din Codul fiscal, contribuabilii care în anul precedent au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor efectuează plăţile anticipate trimestriale, datorate în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate .

Cu alte cuvinte , regula generala pentru 2010 va fi urmatoarea :
indiferent ce impozit va fi de plata din calcul , aferent trim I, II, III si IV ale anului 2010, la fiecare data scadenta a imp pe profit , respectiv 25.04,25.07,25.09,25.01 se va plati 1/4 din impozitul aferent anului 2009, actualizat cu rata inflatiei , urmand ca regularizarea sa se faca undeva prin aprilie 2011
In conditiile in care firmele au datorat si virat impozit minim , indiferent daca vor realiza profit sau nu in 2010 vor plati cel putin impozitul minim , cu alte cuvinte tot pe acela raportat la cifra de afaceri a anului 2008, an de dinanintea crizei
Concluzia o trageti dvs .
Multumesc de raspuns. In cazul acesta o vad ca pe o relaxare fiscala avand in vedere ca 2009 a fost un an nu tocmai bun pentru profit. Marele an de asteptari, in ceea ce priveste profitul, se preconiza a fi 2010
Ce s-a fac daca am un an mai prost decat 2009, din punct de vedere al profitului? Nu exista o exceptie in lege pentru cei care au profituri mai mici sau chiar pierdere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit anticipat srl 2010 Emanuel Raru Emanuel Raru Buna ziua, In decursul anului 2009, am platit pentru SRL-ul detinut un impozit forfetar corespunzator celei de-a doua transe 52.001->215.000 adica 4300 ... (vezi toată discuția)
Impozit anticipat Geo_2008 Geo_2008 va rog tare mult sa-mi spuneti ce se intampla in cazul unei firme care anul trecut a fost micro? pe ce baza se stabileste impozitul anticipat avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Impozit profit/lichidare 2010 marirobitu marirobitu Ce impozit datoreaza o societate care se lichideaza in martie 2010? In 2009 a fost micro si a platit imp.minim 1075 /trim. iar in martie 2010 inregistreaza ... (vezi toată discuția)