Buna seara .Sunt necasatorit iar de curand prietena mea a nascut iar pe certificatul de nastere al copilului nu a fost trecut numele meu(al tatalui).V-as ruga frumos sa imi scrieti daca dupa casatoria noastra este posibil sa fie trecut pe certificatul de nastere al copilului numele tatalui si daca ar fi trebuit sa platesc un fel de pensie alimentara in cazul in care as fi fost trecut in certificatul de nastere al copilului ca tata dar necasatorit fiind. Va multumesc
In situatia descrisa nu e nevoie de nici un contact cu instantele judecatoresti. Inscrierea numelui tatalui in certificatul de nastere se face printr-o simpla declaratie in fata ofiterului de stare civila si imediat i se elibereaza un nou certificat. Pentru ca numele de familie al minorului va ramane tot numele mamei, daca se doreste asta, atunci se poate face o schimbare de nume (de familie) pe care administrativa (procedura care tine numai de primarie-starea civila, informatii despre acte gasiti si pe site acesta dar mai sigur intrebati la primarie sau starea civila), se obtine o decizie de schimbare de nume care va fi prezentata la starea civila si se procedeaza la eliberarea unui alt certificat de nastere unde minorul va purta numele de familie al tatalui. Nu e absolut deloc necesara declansarea unor actiuni in instanta.