avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere

Buna ziua!

Unde lucrez este o cladire catre strada, sub care trece intrarea din strada si da in spatele cladirii intr-o curte. In aceasta curte mai este o cladire.
In aceasta cladire (din spate/din curte) este un medic stomatolog, care acolo locuieste dar si-a deschis si cabinet.
In gangul care trece pe sub prima cladire isi parcheaza masina. Distanta pana la cabinet este cam de 100-120 metri.
Si-a montat acolo unde are cabinetul o camera de supraveghere, care e orientata spre masina sa. Practic vede 24/24 pe oricine care intra si iese din cladire, inclusiv unde se duce.
Eu lucrez in cladirea dinspre starada. Nu-mi convine sa fiu supravegheat cand vin si cand plec. I-am spus asta omului deja cand a montat supravegherea, acuma 4 ani.

Azi ma suna seful meu ca ce am facut la servici. Ii spun ce am facut si il intreb ca de unde stie ca am fost acolo? Imi zice ca l-a sunat acest vecin, ca eu as fi fost noaptea tarziu la munca.

Cum il oblig pe om sa demonteze camera? Vorba buna nu intelege si s-a invatat sa se creada intangibil. (A masardat podul de peste locuinta sa si a ras in nas asociatiei de locatari cand i-au spus ca podul e spatiu comun. Pe buna seama, se pare, cand dupa 10 ani au castigat aia procesul, pe stomatolog l-au obligat la o despagubire de 400 RON. Nu e treaba mea, zic doar in sensul de a se vedea ce om e.)



1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti dreptate. Politia nu aplica sanctiuni pentru incalcari ale legislatiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Ei doar s-au folosit de imaginile captate de camerele montate de dvs care surprind strada, trotuarul etc., ca sa poata rezolva o speta (infractiune, contraventie) Dvs aveti dreptul sa montati sau sa orientati camerele de supraveghere doar spre ceea ce priveste proprietatea dvs. (intrari, iesiri din imobil, ferestre, hol). In ceea ce priveste domeniul public prelucrati in mod ilegal date si imagini, iar norocul dvs. este ca inca nu v-a reclamat nimeni la ANSPDCP. Consultati Regulamentul UE 679/2016 si Legea 190/2018.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@salvatore.
Exact asa cum am spus se intampla. Politia vine si cere imagini cand are nevoie pentru ajutorare dar nu pot fi folosite in instanta. Daca o sa va duceti cu imaginile surprinse de camera sa aratati ceva o sa fiti amendat.
Deasemenea daca va reclama cineva la fel o sa fiti amendat.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate exista o înțelegere între șeful Dvs și acel om, că să raporteze daca vede ceva suspect sau anormal. Probabil de asta a aflat șeful Dvs.
w_v_w_v a scris:

@salvatore.

Aici este o întreaga discuție, dacă cineva îmi vandalizeaza masina proprietate personala care se afla în fata casei mele dar pe domeniul public voi fi amendat ? Infractorul îmi va face plângere ca l-am filmat fără acordul lui ?
Toate bancomatele care au camere de filmat înspre domeniul public ma filmează pe mine care trec pe strada fără sa îmi ceara acordul, deci pot sa dau banca respectiva în judecata ?
Dacă am camera de filmat pe bordul mașinii și ma accidentează cineva, nu pot folosi imaginile ca dovada? Voi fi amendat?
Atâta timp cât imaginile nu apar în spațiul public nu are nimeni ce sa îți facă. Punct.
Si ca să răspundem inițiatorului discuției NU il poate obliga sub nicio forma pe doctorul respectiv sa își demonteze camerele de supraveghere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vandalizeaza masina si mergeti cu filmari de la camera de supraveghere veti fi amendat. daca mergeti cu telefonul nu veti fi amendat.Cu telefonul filmati ocazional nu permanent si nu supravegheaza mereu ceva.
Camera masinii este ok ca nu supravegheaza fix ceva. Vi s-a dat material mai sus de citit.
De asta majoritatea merg si spun ca am vazut ca x mi-a facut aia de sus de la balcon sau geam desi au vazut pe camea cine a facut si ce.
Toate camerele care va filmeaza banci si pariuri au obligata legala sa supravegheze cine intra si iese si au obligatia de instalare astfel incat din orice directie ar veni sa i vada fata.
Daca dv aveti o camera de supraveghere si jos e o banca cum s-a intamplat la jefuirea unui client de la banca a fost amendat si proprietarul camerei dupa ce politia a cerut imaginile si i-au comunicat sa o scoata intrucat el putea fi acuzat oricand ca sta si supravegheaza cine scoate sume mari de la bancomat apoi sa trasmita mai departe informatia.
Orice vecin va poate reclama(daca dati de vreun nebun ca stati si va uitati cu cine vine el acasa.

Poate nu stiti cum se spune la bloc.
Cand mi-au spart apartamenul nu a fost nimeni (vecini) acasa.
Cand am venit cu amanta toata lumea a fost acasa.

Ca sa ii raspundem da poate sa il oblige cu o simpla reclamatie. Daca filmeaza in curtea lui proprietate personala da. Dar sa filmezi spatiul public nu ai voie.
De ce credeti ca scrie aici [ link extern ]
Măsura instalării unui sistem de supraveghere video poate fi luată de către asociația de proprietari în baza interesului legitim al asociaţiei, de ex. pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.
Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari, potrivit legii.


si mai jos
În ceea ce privește instalarea camerelor video pe fiecare nivel/palier din imobil, apreciem că pentru prelucrarea imaginilor respective este necesară obținerea consimțământului fiecărui locatar de pe nivelul/palierul respectiv.

Luati si cititi Legea nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare a L nr 333/2003 aviz ANSPDCP
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Camere supraveghere Costel Badea Costel Badea Bună ziua. De curând mi-am cumpărat o casă la curte. Am montat un sistem de supraveghere video a proprietății. Una din camere am montato pe colțul casei ... (vezi toată discuția)
Montare camere video pe spatiul privat, dar pentru supraveghee spatiu public + privat (loc parcare) ? mariusp85 mariusp85 Buna ziua! As dori o clarificare, din punct de vedere legal, daca se poate, la situatia de mai jos: Sunt proprietar de imobil (apartament) + autoturism ... (vezi toată discuția)
Montare camera supraveghere curte Mariana Rosca Mariana Rosca Buna ziua. In urma unor evenimente nefericite de care am avut parte( intrat si furat din curte), dorim sa instalam cateva camere de supraveghere in curte, ... (vezi toată discuția)