avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei?

O asociatie are membrii care n-au mai platit cotizatie de membru de ani de zile. Nu exista in statut nici un fel de dispozitie care sa reglementeze modul in care expirat calitatea de membru.
Nu a deranjat prea mult pana acum, insa presedintele vrea dintr-o data sa faca mare curatenie. Scopul ascuns e reducerea membrilor sub 100 pt. a nu fi obligatorie numirea unui revizor financiar si sa poata el folosi banii asociatie cum doreste si in ce scopuri (aka buzunarul propriu) doreste.
S-a intamplat insa des in trecut ca membrii care au lipsit ani de zile sa vina si sa plateasca cotizatia din urma pt. ca voiau sa fie membrii in continuare.
Vrea sa declare incetata calitatea de membru celor care n-au platit cotizatia mai mult de 1 an. Pe de alta parte nici nu vrea sa fie anuntati, bine stiind ca multi atunci ar veni sa plateasca.

Intrebarea mea este: Expira calitatea de membru prin neplata cotizatiei?
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 00:18, 19 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Poate fi un motiv de excludere a membrilor cu drepturi depline din asociatie.
Dar aspectul trebuie nuanțat. În primul rand exista mai multe etape, începând cu avertismentul, suspendarea pentru o anumita perioada scurta de câteva luni și numai în situația cand se constata o reavointa, se trece la aplicarea excluderii definitive.
Apoi toate acele etape de mai sus se pun im aplicare nominal pentru fiecare membru prin decizie a comitetului director și numai în prezenta impricinatului. El trebuie sa știe ca are anumite drepturi dar și anumite obligatii.
Și legat de faptul ca nu apare în statut precizari mai clare, fiecare asociatie pe lângă statut mai trebuie sa aibă regulament de organizare și funcționare care se aproba de către adunarea generală la propunerea comitetului director, și în care sunt trecute toate procedurile (inclusiv si aceasta referitoare la primirea/exluderea membrilor cu drepturi depline) și apoi acest regulament trebuie pus la dispoziția tuturor membrilor. Asa oricine poate contesta orice.
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Multumesc pt. raspuns.

Un regulament de organizare si functionare nu exista. Exista doar un statut, asta din cauza ca fara statut asociatia n-ar fi putut fi inregistrata.
Nici unul din membrii n-a fost anuntat, convocat sau sa i se fi comunicat in vre-un fel ca nu mai este membru. Pur si simplu au fost stersi din lista de membrii.
Motivul este urmatorul: S-a vrut reducerea numarului de membrii sub 100 pt. a nu mai avea recenzor financiar si presedintele impreuna cu comitetul director sa poata dispune de banii asociatiei fara nici o verificare.

Ce pot face in acest caz, mie nu-mi convine situatia ca presedintele sifoneaza banii asociatiei (nu e vorba doar de cotizatia membrilor, sunt bani seriosi de la guvern) in buzunarul propriu. Macar un revizor contabil sa fie care verifica unde se duc banii. (Pana s-a redus numarul membrilor a existat o comisie de cenzori, aleasa din 2 in 2 ani de catre adunarea generala.) Desi intern nu prea vad modalitate, de a schimba ceva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca statutul nu prevede incetara automata a calitatii de membru pentru intarzierea cu peste x luni la plata cotizatiei, NU se poate considera ca inceteaza automat nici macar daca sunt ani de zile de intarziere, e doar motiv de aplicare a sanctiunii de exludere, indiferent ca este sau nu expres prevazut asta in Statut. Daca nu e expres prevazut, trebuie sa fie o intarziere mare de ex. jumatate de an sau un an fata de termenul stabilit prin statut sau regulamentul intern ca sa se considere indubitabil ca o incalcare grava, incat sa se poata aplica sanctiunea suprema care este excluderea, sanctiune care nu o poate aplica decat Adunarea Generala chiar daca nu se prevede asta expres in Statut. Oricujm nu cred ca il ajuta pe cineva faptul ca se scade sub 100 membri si astfel nu mai este obligatoriu sa existe comisie de cenzori care sa contina si un expert contabil sau contabil autorizat. Daca majoritatea membrilor vor, pot sa mentina comisie de cenzori si cand sunt membri putini, sau unicul cenzor ales sa fie expert contabil sau contabil autorizat. Dar nici macar nu este esential, pentru ca cenzorii nu trebuei sa fie de specialitate si rolul lor nu e in principal sa verifice aspecte de forma si de legalitate, ci sa raporteze AG daca ce reporteaza CD catre AG pare veridic si este acoperit de documente. Cand cenzorul/ cenzorii au suspiciuni de legalitate, pot la randul lor sa apeleze la consultant ade specialitate pentru aspectele la care ei nu se pricep, sau sa propuna AG sa aprobe contractarea unui audit extern de profil...


radumititean a scris:

Dar nici macar nu este esential, pentru ca cenzorii nu trebuei sa fie de specialitate si rolul lor nu e in principal sa verifice aspecte de forma si de legalitate, ci sa raporteze AG daca ce reporteaza CD catre AG pare veridic si este acoperit de documente. Cand cenzorul/ cenzorii au suspiciuni de legalitate, pot la randul lor sa apeleze la consultant ade specialitate pentru aspectele la care ei nu se pricep, sau sa propuna AG sa aprobe contractarea unui audit extern de profil...


Din contra, exact de asta este esential.
In decursul anilor comisia de cenzori a fost formata din persoane diferite. Unele cu cunostiinte sau calificare financiara/contabila, alte persoane nu. Chiar au fost ani in care nici unul din comisie nu avea vreo calificare in acest sens. Insa totusi se intampla exact ce ziceti dvs. si anume ca avea cineva acces la documente si putea vedea daca cele raportate de CD (= presedinte) sunt adevarate si in ce fel.

CD director raporteaza cheltuieli de intretinere, cheltuieli cu personalul si cheltuieli diverse.
Pai stati asa oameni buni, eu as dori totusi sa stiu care sunt acele cheltuieli de personal si ce acopera diverse.
(Intretinere presupun ca sunt chiria, incalzirea, apa, lumina. Insa chiar si acolo as dori sa stiu de ce nu mai este femeie de serviciu de ani de zile, unde a disparut si daca au disparut si costurile sau costurile au ramas si ea face curat acasa la presedinte.)

Ma intereseaza cam ce salariu ia contabila, care este in acelasi timp contabila firmei presedintelui. Salariul pe care il plateste el s-o fi redus si cel de la asociatie s-a ridicat compensativ? Sau daca presedintele actual primeste salariu. Pana acum era un post onorific, dar asta doar asa ca traditie, nu-l impiedica nimic sa-si atribuie si un salariu, mai ales daca nu-l verifica nimeni.

Ma intereseaza si ce sunt cheltuieli diverse. Stiu foarte bine ca presedintele s-a deplasat in strainatate pt. ca firma sa avea acolo un proiect si dupa aia cheltuielile de transport si cazare au aparut ca fiind deplasare in interesul asociatiei. Si cate nu mai stiu.

Deci pt. asta vreau pe cineva (chiar si eu m-as lasa ales in comisia de cenzori) care sa se mai uite peste modul in care sunt cheltuiti banii.
Deci da, este o intrebare esentiala daca declaram peste sau sub 100 membrii. Ca asa redusi la sub 100 exista motivul sa nu fie comisie. Iar AG este apa de ploaie, majoritatea nu-i intereseaza, nu vor face nimic. Cu numarul de peste 100 pot eu impune comisia de cenzori (in a legii putere), fara a fi nevoie de AG.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti gresit informat ref, prevederile legislatiei si faceti presupuneri neintemeiate. Sub 100 membri nu inseamna ca nu mai e obligatoriu sa existe organ de control intern. Lege aprevede ca la peste 15 membri este obligatoriu la asociatii sa existe cenzor, ales de Adunarea Generala si care raspunde numai in fata Adunarii Generale si are rolul de a controla ce face Consiliul Director ( si implicit membrii lui ex. Presedinte sau persoanele mandatate de acesta sau angajate de acesta ex. contabil) si sa raporteze Adunarii Generale daca ce spune CD pare sau nu sa corespunda adevarului in lumina documentelor care i-au fost puse la dispozitie. Si cand sunt chestiuni mai tehnice de care nu e sigur pentru ca nu are pregatire de specialitate, i se asigura consultanta de catre cineva de specialitate care sa nu depinda de Consiliu Director.... Deci nu e ca si cum, sub 100 membri, nu are cine sa controleze ce face si spune conducerea si deci membrii asociatiei trebuie sa "ia de bune" ce sustine CD ca ar fi facut cu banii sau bunurile asociatiei.... Iar daca cenzorul nu raporteaza AG sau o face tardiv sau prea vag sau sunt suspiciuni ca nu e sincer si ca "acopera" CD, Adunarea Generala poate sa nu il descarce, sa numeasca altul, sa dispuna inclusiv verificarea lui daca nu cumva a comis sau e parte la un fals.... Ba chiar, daca asociatia nu are peste 15 membri si deci nu e obligatoriu sa aleaga cenzor, in acel caz legea prevede expres ca orice simplu membru al asociatiei, deci care nu e ales membru in Consilul Director, poate exercita atributiile specifice cenzorului deci poate asista la sedintele CD si poate avea acces la orice document cu implicatii asupra patrimoniului ex. documentele justificativ=financiare ( facturi, chitante, bonuri fiscale, dispozitii de plata sau incasare, state de plata, ordine de plata, extrase de cont bancar etc.) si contabile ( balante, situatii financiare, note contabile, fise partener, registre contabile etc.) si fiscale ( registru de evidenta fiscala, declaratii fiscale...) si documente conexe ex. contracte, corespiondenta cu furnizorii si membri ref. creante si datorii, evidente privind membrii... ). In plus, Aduanrea Generala poate sa decida sa aleaga Comisie de Cenzori si daca asociatia are sub 100 membri sau sa aleaga cenzor sau comisie de cenzori si daca asociatia are sub 15 membri, totul e chestie de vointa majoritara. Daca Dvs. aveti suspiciuni ref. onestitatea conducerii alese, insa majoritatea membrilor nu va impartasesc ingrijorarile, asta este, o asociatie e prin definitie o structura democratica si un membru sau o minoritate nu poate impune majoritatii vointa si opinia ei, daca va atentionati colegii ca ce face conducerea e dubios sau ca aia fraudeaza asociatia si totusi majoritatea ramane pasiva si "inchide ochii" sau nici macar nu dispun un control serios sau audit extern, atunci nu va ramane decat fie sa sesizati ANAF si / sau organele de urmarire penala daca aveti indicii temeinice ca s-au comis ilegalitati care sunt sanctionate de lege contraventional sau penal, fie sa va retrageti din asociatie, fie si una si alta.... Oricum, faptul ca presedintele constatand ca multi membri nu si=au platit cotizatia, "vrea sa faca curatenie" e in principiu firesc, e datoria lui sa propuna masuri... daca insa a trecut demult termenul-limita stabilit de Statut sau Reglament Intern / hotarare a Adunarii Generale privind termenul de plata, si daca in Statut nu e prevazut in mod expres consecinta neplatii, fiind sanctiunea suprema, exluderea membrilor pentru neplata cotizatie nu o poate face legal nici presedintele nici Consiliul Director, ci numai Adunarea Generala.... Deci nu e esential daca are asociatia peste sau sub 100 membri si daca suneti asa motivat, ramane sa va convingeti colegii in Adunarea Generala sa va aleaga chiar pe Dvs. ca cenzor daca nu se mai face comisie de cenzori, si daca sunt documente de care nu sunteti sigur, ca cenzor, ca sunt sau nu inregula, puteti apela Dvs. al conultant de specialitate cu pregatire in domeniul contabil sau conex daca Dvs. nu aveti pregatirea necesara ca sa nu va "scape" ceva ca cenzor....

Alte discuții în legătură

Control asociatie haller haller Buna ziua, 1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli. 2. Cum se schimba ... (vezi toată discuția)
Unde se tin actele organizatiei? Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Exista o lege care prescrie unde trebuiesc tinute actele (financiare si nu numai) ale unei firme sau organizatii (in acest caz este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie club dans sportiv AndreeaFolea AndreeaFolea 1. Pentru infiintarea unei asociatii club sportiv cu 4 membri fondatori este necesara mentionarea in statut/act constitutiv si a organelor de control - cenzor. ... (vezi toată discuția)