Multumesc, asa cred si eu.
Va rog, pentru a-mi pregati apelul, puteti sa-mi precizati un articol de lege pe care sa-l invoc.
Bună ziua,
Litigiul pornit de către vecinul dumneavoastră în contradictoriu cu dumneavoastră este un litigiu de drept civil, întemeiat pe dispozițiile din Codul civil privind distanța minimă dintre hotar și arborii plantați. Arborii se află plantați pe proprietatea dumneavoastră, dar fără respectarea distanței minime, astfel că vecinul dorește să obțină în instanță obligarea dumneavoastră la înlăturarea arborilor respectivi. Mai departe, calea prin care dumneavoastră veți putea îndeplini această obligație vă privește pe dumneavoastră, nu pe vecin. Vecinul nu are interes să se judece cu Primăria întrucât arborii nu sunt ai Primăriei și nici pe terenul Primăriei.
Impresia mea e că vă jucați de-a avocatul și veți pierde chiar dacă în esență aveți dreptate. Nu puteți gestiona un proces prin îndrumări de jumătăți de măsură de pe un forum de la persoane care nu cunosc întreaga situație a litigiului la fel cum nu ați putea opera chirurgical un om prin îndrumările unor medici de pe un forum.
Partial corect!
Tocmai asta e: vreau sa inteleg de ce am pierdut, desi consider ca am dreptate.
Nu e important interesul vecinului (sa evite o judecata cu Primaria) ci daca instanta a respectat procedura, asa cum am arata in intrebare (mai este inca un aspect de nerespecatare a procedurii, dar sa nu le amestecam).
Am mai discuat si cu altii si am intilnit pareri diferite. De aceea am zis sa vad si pe forum care sint opiniile.
Ori, pe acest aspect, opinia dv. difera de a domnului consilier juridic, exprimata mai sus.
Daca ma lamuresc ca am dreptate, deci sunt sanse, voi solicita un avocat pentru apel. Promit.
De aceea va intreb: ce avocat sa aleg, pe cel care considera ca este un litigiu de drept civil sau pe cel care considera ca tine de drept administrativ, instanta, prin hotarirea pronuntata, anulind de fapt un document emis de PMB?
Poate dumneavoastră nu vi se pare important interesul vecinului, dar interesul constituie una dintre condițiile formulării unei cereri de chemare în judecată. Dreptul este o știință și are propriul limbaj (juridic), unde termenii pot avea înțeles diferit, special, față de înțelesul pe care îl au în limbajul comun. "Interesul" este un astfel de termen.
Opiniile pe care le-ați solicitat diferă și pentru că nimeni nu are toate datele litigiului pentru a exprima o opinie în deplină cunoștință de cauză.
Procesul dvs cu vecinul este unul civil. Pe de altă parte, un eventual proces al dvs cu Primăria ar fi de drept administrativ. Și că tot fu vorba despre interes, iată, dvs ați avea interes să vă judecați cu Primăria care v-a refuzat solicitarea.
Nu inteleg ce va apucat, cred ca sunteti suparata pe acest forum unde pot pune o intrebare. Daca vreti raspundeti daca nu nu.
Multumesc pentru lectii de drept: e a treia postare cu admonestari didactice. De data asta va voi raspunde.
Dreptul nu e o stiinta, domeniul respectiv are un caracter normativ iar nu epistemic. Legile juridice sint date de oameni si nu sint comparabile cu legile naturii. Din acest motiv interperetarea (supusa principiilor hermeneuticii) este decisiva. Acesta dihotomie a fost facuta de Wilhelm Dilthey inca de la sfirsitul sec XIX si de atunci a devenit un lucru comun.