avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicitare sfat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicitare sfat

Buna ziua,

Doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie:

O persoana angajta la o firma din Bucuresti se hotaraste sa-si dea demisia din motive personale; trebuie sa se intoarca urgent si pe perioada necunoscuta in orasul natal. Asa cum precizeaza si Codul Muncii, nu trebuie sa justifice decizia, ci doar sa o aduca la cunostinta angajatorului. Formuleaza in scris demisia, o prezinta patronului, dupa ce discutasera si verbal despre decizia de a pleca. Patronul accespt hartia, dar se infurie si incepe sa reproseze angajatului lucruri neadevarate de care nu s-a plans pana atunci..
Persoana in cauza doreste sa nu stea in preaviz si ii invoca angajatorului faptul ca in Contractul Individual de Munca semnat si inregistrat la ITM, la punctulartx, punctul y, este precizat ca angajatul trebuia sa primeasca lunar bonuri de masa si 2% comision din vanzarile efectuate. Angajatorul nu si-a respectat niciodata aceste precizari, deci nu a oferit niciodata bonuri de masa si nici comisionul stipulat in contract.
Cu toate acestea, angajatorul refuza sa lase angajatul sa plece fara preaviz amenintand angajatul ca ii va face probleme la urmatoarea angajare si ca il va amana cat mai mult posibil cand va avea nevoie de documentele de plecare: fisa de lichidare, adeverinta de vechime, etc.

Ce se poate face in situatia asta? Chiar are putere angajatorul sa il retina pe angajat in preaviz avand in vedere ca el a incalcat articolul din contract? Are voie sa ii faca probleme cu documentele? Cui ar trebui sa se adreseze angajatul daca se va intampla asta?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 14:35, 26 Ianuarie 2010
ctynn a scris:

... in caz de demisie angajatorul nu este obligat sa acorde compensarea c.o. neefectuat pe anul in curs 2010 !


imi pare rau, dar asa ceva nu exista !!!!
nu conteaza art. prin care se face incetarea raporturilor de munca. angajatorul este obligat sa faca plata "la zi" a tuturor drepturilor salariale.

clio06 a scris:

ctynn a scris:

... in caz de demisie angajatorul nu este obligat sa acorde compensarea c.o. neefectuat pe anul in curs 2010 !


imi pare rau, dar asa ceva nu exista !!!!
nu conteaza art. prin care se face incetarea raporturilor de munca. angajatorul este obligat sa faca plata "la zi" a tuturor drepturilor salariale.




eventualele zile de c.o. neefectuat nu fac parte din drepturi salariale "la zi"
in practica, in caz de demisie, angajatorul cere restituirea platii facute pentru zilele de c.o. pentru care salariatul nu a avut dreptul sa le efectueze ! :)
aceasta in cazul in care salariatul a efectuat mai multe zile de CO decat cele aferente timpului lucrat.

dar daca el nu a efectuat CO, atunci are dreptul la plata zilelor de co aferente perioadei lucrate.
Este vorba de cele 1-2 zile de c o aferente timpului pe care angajatul l-a lucrat in anul 2010, adica o luna, luna ianuarie. Daca angajatul nu a beneficiat de concediu, atunci trebuie sa ii fie platite.
pentru luna ian. da !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea de la locul de munca loa94 loa94 Buna ziua, As dori sa stiu ce se poate intampla daca plec de la locul de munca ( nu ma prezint la servici ). Doresc sa fac chestia asta deoarece nu voi fi ... (vezi toată discuția)
Lichidare anda_bebeko anda_bebeko Buna ziua, Pana la data de 17 iulie am fost angajata cu 8 ore/zi la angajatorul X, dupa aceasta data semnand un act aditional la CIM prin care am fost ... (vezi toată discuția)
Beneficii, demisie, acordul partilor UtilizatorAnonim29012016 UtilizatorAnonim29012016 Buna seara, Am primit o oferta mai buna si doresc sa parasesc actualul loc de munca. Ei sunt dispusi sa accepte si demisie si plecare prin acordul partilor, ... (vezi toată discuția)