avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe venit din investitii la bursa si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe venit din investitii la bursa si cryptomonede

Declaratia Unica 212:
Sa spunem ca am obtinut venituri, ca persoana fizica, din investitiile la bursa in Romania: 100000 RON. Din venitul obtinut insa am cumparat actiuni la o bursa din alta tara (USA), in valoare 50000 RON si pe o platforma exchange, cryptomonede in valoare de 40000 RON, in acelasi an 2022. Voi plati impozit pe profit la cei 100000 RON, sau doar la diferenta, adica la 10000 RON?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:21, 11 Mai 2023
Deci initial trebuie sa aveți fisa de la broker cu castigul/pierderea din tranzacțiile la Bursa de valori Bucuresti din anul 2022 și cu aceasta valoare completați declaratia unica pentru 2022. Și pentru acel câștig veți plăti impozit și contribuția la sănătate dacă e cazul (câștigul anual din 2022 este peste valoarea plafonului celor 12 salarii minime brute din 2022).
În continuare dacă din acel câștig ați cumpărat in 2022 sau 2023 actiuni de pe o bursa străină la o firma americana și nu le-ati vandut încă în aceasta perioada, pentru aceasta operațiune legata de firma americana nu aveți ce sa declarați în declaratiavunica decât în anul când le veți vinde.
Legat de acea firma americana, dacă cumva va dau dividende, în anul respectiv cand le incasati trebuie sa declarați în declarația unica la venituri din strainatate acea valoare din dividendele externe.
Pentru criptomonrde e reglementare separata.
Deci sa nu faceți greseala sa asociati ceea ce ați făcut cu acel "profit reinvestit" pentru care nu se plătește impozit și care se regăsește la firmele romanesti, căci nu e cazul la dumneavoastră. Deci nu e pe diferenta.
Pentru dividendele de la firmele romanesti de pe BVB se oprește impozitul la firmele platitoare și nu aveți ce declara, dar pentru dividendele de la firmele din strainatate, trebuie sa declarați dumneavoastră.
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2023
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platesc impozit pe veniturile provenite din trading-ul de cryptomonede? danutzu_ion danutzu_ion Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati sa inteleg daca este cazul sa platesc impozit pe veniturile provenite din trading-ul de cryptomonede. Scenariul este ... (vezi toată discuția)
Plata cas la anaf cu declaratia unica forumistul forumistul Am profit de 40000 lei pe tot anul fiscal din vanzarea de actiuni pe bursa de valori. Am contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii Suma asigurata e ... (vezi toată discuția)
Care sunt diferentele intre pf si pj la investitiile pe pietele de capital ? Andrei Bledea Andrei Bledea Buna ziua. As dori sa va intreb care este diferenta pe parte investitionala, vorbim punctual de BVB, intre a investi ca persoana fizica sau ca persoana ... (vezi toată discuția)