avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la cumparare imobil in 2022, semnat antecontract.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la cumparare imobil in 2022, semnat antecontract.

Buna ziua. Cumparare imobil in 2022, semnat antecontract. Ultima transa achitat in martie 2023. Se presupune sa fie intabulat la sf 2023. Compania consctr ma obliga sa achit din avansul achitat diferenta de la 5%-la 19% tva, caci la avans nu sa prezentat declaratia pe propria raspundere caci nu detin alte imobile cu cota redusa. Va rog sa ma ajutati
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 11:02, 17 Mai 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand eclaratia aia in primul rand a fost eliminata din Codul Fiscal .
Nu va lasati pacaliti de constructor .

Codul Fiscal art 292 norme de aplicare cota redusa 5% :

De altfel si cand era in vigoare acea declaratie trebuia prezentata cel tarziu pana in momentul livrarii imobilului .
Acum legea nu mai prevede acea declaratie data de cumparator pt aplicarea cotei reduse de 5%.

Vedeti art 291 alin 3 lit c pct 3 .

Text vechi " pct 38 din Norme cod fiscal - HG1/2016
(5) Cumpărătorul trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului, cel mai târziu până la momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 subpct. (i) şi (ii)*) din Codul fiscal, care se păstrează de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%."

Abrogarea lui prin HOTĂRÂRE Nr. 864/2020 din 14 octombrie 2020
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 956 din 16 octombrie 2020

" 10. Punctul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(5) Persoanele impozabile care livrează locuinţe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condiţiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. În situaţia în care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei standard de TVA, la livrarea bunului imobil se efectuează regularizările prevăzute la art. 291 alin. (6) din Codul fiscal în vederea aplicării cotei de 5%, dacă toate condiţiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate şi de prezentele norme metodologice, sunt îndeplinite la data livrării. "

Precum se vede a disparut obligatia prezentarii acelei declaratii ....inca din 2021 ( de cand se aplica modificarea in Codul Fiscal si normele sale)





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare imobil de catre o persoana juridica silviu.dogaru silviu.dogaru Un SRL, inregistrata in scopuri de TVA, in anul 2008 primeste autorizare pentru a construi deasupra unui bloc de locuinte, 4 garsoniere, fiecare garsoniera ... (vezi toată discuția)
Anulare extindere plafon tva de 5% pentru locuinte noi. aelemarac aelemarac Buna ziua, In decembrie 2020 se considera ca din ianuarie 2021 intra in vigoare articolul care extinde plafonul de tva 5% la locuinte pana la valori de 140000 ... (vezi toată discuția)
Ce tva se aplica la un avans pentru o locuinta noua alina_baicu alina_baicu BUNA ZIUA. CAUZL MEU ESTE URMATORUL: VREAU SA ACHIZITIONEZ UN APARTAMENT NOU CARE VA FI DAT IN FOLOSINTA ANUL ACESTA,PENTRU ACEST LUCRU MI SE CERE UN AVANS ... (vezi toată discuția)