avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA CE TVA SE APLICA LA UN AVANS PENTRU O LOCUINTA NOUA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

CE TVA SE APLICA LA UN AVANS PENTRU O LOCUINTA NOUA

BUNA ZIUA.
CAUZL MEU ESTE URMATORUL:
VREAU SA ACHIZITIONEZ UN APARTAMENT NOU CARE VA FI DAT IN FOLOSINTA ANUL ACESTA,PENTRU ACEST LUCRU MI SE CERE UN AVANS DE 20 % DIN PRETUL FINAL CARE ESTE 38.500 EURO,SUPRAFATA LOCUINTEI FIIND DE 70 MP.
SPUNETI-MI VA ROG CE TVA SE APLICA LA ACEST AVANS DE 20%

MULTUMESC ANTICIPAT,
ALINA.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 11:16, 21 Martie 2010
Calculata la un curs de 1 euro = 4,2 lei, valoarea locuintei va fi de aproximativ 161.700 lei. Suprafata utila este de 70 mp.
Daca dvs. sau famila dvs. (in cazul in care sunteti casatorita) nu detine sau nu a detinut o locuinta care a fost achizitionata cu TVA de 5%, atunci la calcularea avansului pentru apartamentul pe care doriti sa il achizitionati veti beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA (5%), in conformitate cu art. 140 alin. 2^1 lit. c).
Daca nu indepliniti conditia mentionata mai sus, TVA-ul va fi de 19%.

MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASPUNS.
CONFORM RASPUNSULUI DUMNEAVOASTRA POT BENEFICIA DE TVA 5% .
AVETI IDEE DE CE DE LA FIRMA CONSTRUCTOARE MI-A SPUS CA LA AVANSUL DE 20% IMI APLICA TVA 19% PE MOTIV CA LOCUINTA INCA NU ESTE FINALIZATA SI CA 5 % DE INCASEAZA DOAR DACA LOCUINTA ESTE FINALIZATA.

MULTUMESC ANTICIPAT.
ALINA
pct 23 din normele de aplicare ale art 140 cod fiscal

(10) În vederea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, cumpărătorul va pune la dispoziţia vânzătorului, înainte sau în momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.

(11)Persoanele impozabile care livrează locuinţe vor aplica cota de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condiţiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal şi sunt în posesia declaraţiei prevăzute la alin. (10). În situaţia în care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19%, datorită neprezentării de către cumpărător a declaraţiei prevăzute la alin. (10) sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizările prevăzute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal în vederea aplicării cotei de 5%, dacă toate condiţiile impuse de art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate şi de prezentele norme metodologice, sunt îndeplinite la data livrării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare imobil de catre o persoana juridica silviu.dogaru silviu.dogaru Un SRL, inregistrata in scopuri de TVA, in anul 2008 primeste autorizare pentru a construi deasupra unui bloc de locuinte, 4 garsoniere, fiecare garsoniera ... (vezi toată discuția)
Tva la constructiile din lemn teobalint teobalint buna ziua, as dori daca se poate,un raspuns la urmatoarea situatie: construiesc casa din lemn pentru un client,persoana fizica;casa se construieste in santier ... (vezi toată discuția)
Regularizare de tva la achizitia de locuinta vasilachim vasilachim In anul 2013 autentific un contract de achizitie a unei locuinte sub rezerva dreptului de proprietate(intabulata partial si pentru mine ca si cumparator), ... (vezi toată discuția)