avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor film
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor film

Ce ar mai trebui facut pentru un film documentar creat de un amator, si înregistrat la ORDA, atata vreme cât aceasta înregistrare nu e constitutiva de drepturi de autor cu doar consfinteste ca respectiva creatie exista? Ce anume procedura e constitutiva de drepturi de autor? Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornelissa , utilizator 21:51, 1 August 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Într-adevăr, înregistrarea creației în registrele ORDA nu este constitutivă de drepturi de autor (art. 4 teza a II-a din OG 25/2006).

Recunoașterea și protecția dreptului de autor se realizează în baza Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Astfel, art. 3 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 dispune că: „Este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera”, iar art. 4 alin. (1) din aceeași lege prevede că: „Se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoștința publică.”

Prin urmare, beneficiați de toate drepturile de autor (morale și patrimoniale) și de protecția acestora de la data realizării operei, în condițiile prevăzute de Legea nr. 8/1996.

Din punct de vedere practic, puteți folosi un disclaimer pentru a atrage atenția asupra faptul că sunteți autorul operei (spre ex: „dreptul de autor asupra creației aparține exclusiv autorului. Distribuirea, preluarea etc. nu este posibilă fără acordul prealabil al autorului” etc. etc.).
As mai avea o extindere legat de intrebarea mea, stiti cumva când e necesar un audit juridic al filmului și cine mi-ar putea face asa ceva ?(este contra cost ,se poate gratuit sau care ar fi procedura pentru costuri minime?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proiect animat, legalizare și drepturi de autor timeeab timeeab Bună seara! Am un proiect animat la care lucrez de 3 ani, iar de curând am pregătit o bandă desenată pentru lansarea lui. Tot este conceput până acum ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor Alexurdea Alexurdea cum obtin drepturi de autor pentru o carte scrisa in engleza si ce vreau sa o public pe internet. Care sunt procedurile (vezi toată discuția)
Valorificare creație audio-video Cornelissa Cornelissa Cum poate fi valorificata o creație audio-video(un film) realizata de către un amator, și care a fost înregistrată la ORDA, atata vreme cât aceasta ... (vezi toată discuția)