avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul Muncii si ...

Buna ziua,
Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul Muncii si *prestarea oricarei activitati remunerate sau neremunerate, in timpul orelor de program sau in timpul liber - in beneficiul unui concurent direct sau indirectal Angajatorului* din Regulamentul intern al societatii;
Ce repercursiuni poate avea un angajat daca se mai angaeaza la o societate cu acelasi profil/isi deschide un SRL? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 19 Mai 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Textul legal invocat de dvs. vizează obligația salariatului de confidențialitate față de angajator, cu toate că, din modalitatea de redactare a dispozițiilor din Regulamentul intern, rezultă că este vorba mai degrabă despre o clauză de neconcurență (clauza de neconcurență este aplicabilă după încetarea CIM).

În privința repercusiunilor pe care un salariat le poate suporta:
- acoperirea prejudiciilor materiale aduse angajatorului pentru încălcarea obligației de fidelitate;
- dacă au fost stipulate sporuri în CIM în considerarea acestei obligații, încălcarea obligației de fidelitate dă naștere dreptului angajatorului de a solicita restituirea acestora;
- chiar și concedierea salariatului, în baza art. 61 lit. a) Codul muncii (instanțele de judecată au pronunțat hotărâri în favoarea angajatorilor care au dispus concedierea pentru acest motiv).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Clauza de neconcurenta nu poate sa-si produca efecte, in conditiile mentionate de dvs. .

Codul Muncii
Art. 21 .
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
......

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sa inteleg ca dispozitia din Regulamentul intern nu isi poate produce efectele astfel , iar din punct de vedere al obligatiei de fidelitate cum este vazuta legal situatia data? Ce prejudicii se pot invoca? Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încalcarea obligaţiei de fidelitate faţă de angajator este greu de identificat ori de probat – ea ar putea fi asemănată, încadrată la necorespunderea din punct de vedere profesional, dar aceasta implică abilităţi tehnice, operaţionale deficitare mai curând decât morale.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea obligatiei de fidelitate prevazuta in cim bobocu81 bobocu81 buna un angajat al unei Sc, desafasoara activitati concurente, cu echipamentele frimei, masina, statii de masurare, conbustibil, consumabile...ce masuri se ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala ContSters152796 ContSters152796 In cazul in care un salariat la o firma de it promoveaza o alta firma de it, fiind chiar delegatul acesteia pe unele facturi, este concurenta neloiala si isi ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)