avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesorilor care sunt in greva li se suspenda ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale ...

Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale de munca pe perioada grevei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 22 Mai 2023
Da.

Ce se întâmplă cu contractele de muncă ale lucrătorilor aflați în grevă?
Potrivit art. 160 din Legea dialogului social, „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept”, ceea ce presupune aplicarea corespunzătoare a art. 51 alin (1) lit. f) din Codul muncii și art. 3 alin (2) lit. o) și art. 4 alin (1) lit. e) din HG 905/2017.

În același timp, fiind în discuție exercitarea unui drept fundamental, drepturile de asigurări de sănătate ale lucrătorilor aflați în grevă nu pot fi suspendate, deci rămân asigurați pe toată durata grevei. Astfel, chiar dacă avem în vedere o situație în care contractul de muncă este suspendat de drept, lucrătorii aflați în grevă nu sunt afectați în privința drepturilor care țin de asigurările de sănătate.

Aveți mai multe detalii despre exercitarea dreptului la grevă:
www.avocatnet.ro/articol_644...
Art. 51 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
...
f) participarea la greva;
....

Legea 367/2022
Art. 160
(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept.
...



Doua acte normative care reglementeaza suspendarea , unul o prevede facultativa , altul o prevede de drept.. intrucat Legea 367/2022 are caracter de norma speciala , se aplica inaintea prevederilor Codului Muncii.
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă ... Maria Hojda Maria Hojda Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă , în învățământ, mă refer la cea de mâine, luni, 22 mai 2023, ni se desface contractul ... (vezi toată discuția)
Este legală suspendarea contractului de muncă pe perioada grevei? Erika 76 Erika 76 Bună ziua! Sunt cadru didactic de 27 de ani și în aceste zile sunt în grevă alături de colegii mei. Vă rog să-mi spuneți dacă în aceste condiții ... (vezi toată discuția)
Bună seara....sunt încadrată in învățământ. sunt în ... Bibicu1968 Bibicu1968 Bună seara....Sunt încadrată in învățământ. Sunt în grevă dar am fost anunțată că-mi este desfăcut contractul de muncă....întrebarea mea ... (vezi toată discuția)