avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compania la care sunt angajat ma \\
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compania la care sunt angajat ma

Compania la care sunt angajat ma "obliga" sa lucrez 15-16 nopti consecutive avand in schimb liber 14-15 nopti.
Este legal acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:07, 25 Mai 2023
Articolul 125
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4) , angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Deci atentie la alin(3) anagajatorul este obligat sa respecte prevederile referitoare la repausul saptamanal. Din cate a-ti exp[licat ca este repartizat programul acest lucru nu se respecta.
La intrebarea : este legal acest lucru? Raspunsul este : NU este legal
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt considerate ture de noapte sau nu? florinsadova florinsadova Suntem un colectiv de 7 oameni ce facem permanenta la un obiectiv.Facem ture 12 cu 24 respectiv, zi 12ore si noapte 12 ore programul incepand de la 7 dimineata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture ... Anon2001 Anon2001 Buna ziua. Mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture de 12 ore cu 24 de ore de repaus de mai mulți ani. În ultima tură de noapte (de la 19:00 ... (vezi toată discuția)
Spor pentru munca prestata in timpul noptii mayuk27 mayuk27 Sunt agent de politie si lucrez cate14 nopti pe luna. Vă rog sa-mi spuneti care este numarul minim şi maxim de nopti pe care le pot lucra intr-o luna pentru ... (vezi toată discuția)