avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Comision administrare credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Comision administrare credit

Bună ziua.
Am un credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, pe 30 de ani la CEC BANK. In contract e trecut comision de administrare de 0,05% in valoare de 9,05 euro, plătibil in rate egale lunare. E trecut si faptul ca in cazul rambursării anticipate partiale sau integrale, ma oblig sa plătesc, la data efectuarii rambursării anticipate, diferenta de comision de administrare credit datorat până la data respectiva si neincasat ca urmare a achitării acestuia in rate lunare egale. Adica sa plătesc un comision pentru care ei nu fac nimic, deoarece se diminuează perioada de creditare.
Am efectuat 2 rambursări anticipate partiale (cu mentinerea valorii ratei si diminuarea perioadei de creditare rămasă, respectiv cu 120 de luni) si am plătit cca 450 de euro.
Stiu, multi spun ca de ce am semnat. A fost singura bancă care mi-a acordat acest tip de credit, cu o luna înainte sa dispară, in decembrie 2011.
Este legal acest comision plătit pentru rambursările anticipate?
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:20, 2 Iunie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

În cazul rambursării anticipate, banca are dreptul la o compensație echitabilă și justificată (art. 67 alin. (1) din OUG nr. 50/2010).

Clauza invocată de dvs. privind diferența de comision administrare credit (compensația la care are dreptul banca) este abuzivă în următoarele cazuri, prevăzute de art. 67-69 OUG 50/2010:
- dacă este mai mare de 1 % din valoarea creditului rambursată anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an;
- dacă este mai mare de 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an;
- rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă. Dacă creditul este cu dobândă variabilă, nu se poate percepe niciun comision de rambursare;
- orice compensație nu poate depăși cuantumul dobânzii pe care consumatorul ar fi plătit-o în perioada dintre rambursarea anticipată și data convenită pentru încetarea contractului de credit.

Prin urmare, dacă vă încadrați în vreuna dintre situațiile de mai sus clauza menționată de dvs. are caracter abuziv.
Daca administrarea anuală este de 9,05 euro pe an și Dvs ați rambursat anticipat 120 de luni = 10 ani, atunci nu ar fi trebuit să fie 90 de euro = 450 lei și nu 450 euro?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata credit vulpitzarea vulpitzarea Am un credit ipotecar in valoare de 30000 euro, pe care doresc sa-l achit integral. Banca imi ofera o reducere sau ma penalizeaza ca achit mai devreme? Va ... (vezi toată discuția)
Comisioane banci trandanus trandanus Buna ziua. Doresc sa achit un credit de nevoi personale anticipat si va adresez intrebarea daca mi se mai percepe comision de achitare a contractului in ... (vezi toată discuția)
Comision de rambursare anticipata prin refinantare de la alta banca rashid rashid Buna ziua! Am luat un credit imobiliar in Euro (in 2007) de la BT cu dobinda variabila pe toata perioada. Initial, dobinda era de 9% si a crescut treptat ... (vezi toată discuția)