avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua! Spaleri furati .. distrugere sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua! Spaleri furati .. distrugere sau nu?

Buna ziua!
Se da un faptuitor care a furat spaleri dintr-o vie. Din discutia cu politistul care a preluat plangerea penala pentru furt a reiesit ca el nu considera ca e vorba si de distrugere.
Intrebarea ar fi cine stabileste daca e si distrugere sau nu? Pe spaleri sunt sarmele de sustinere a viei. Acestia fiind furati via nu mai arata a vie. Nu mai poate fi lucrata, intretinuta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 05:52, 3 Iunie 2023
Buna ziua! Dupa parea mea, interpretand infractiunea de distrugere prevazuta la art. 253, alin. 1 din Codul Penal, respectiv
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
, consider ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni. In speta, ma gandesc ca via dvs nu a fost distrusa ori adusa in stare de neintrebuintare cu ocazia sustragerii de catre faptuitor a spalierilor. In orice caz, organele de urmarie sau de cercetare penala (politia) daca constata ulterior ca sunt intrunite si aceste elemente ale infractiunii de distrugere se pot pronunta prin ordonanta cu privire la schimbarea incadrarii juridice.
Cumva discutia ar trebui purtata din perspectiva a ceea ce gandeste organul de urmarire. Art.ul a descris cat a putut de bine situatia din care sa reiasa ca ceva s-a stricat, nu mai poate fi intrebuintat. In speta chiar daca nu se descrie in art .. ce mai pot face? Pe zona respectiva a viei anul e compromis. Via va supravietui. Dar productia pe acel an nu va mai fi. In plus cum interpreteaza legea? Via va supravietui daca pun alti spaleri si pot ingriji via si sa o pot intrebuinta, adica sa am productie. Daca nu pun alti spaleri via va deveni total neintrebuintabila.
Lege nelege.
In baza mijloacelor de proba si a "simturilor proprii ",organul constatator dispune incadrarea faptei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzatia de distrugere norbert84 norbert84 Se poate actiona in judecata o persoana sub acuzatia de distrugere, in cazul in care a avariat 6 autoturisme aflate in parcare? Pe langa asta, autorul ... (vezi toată discuția)
Hartuire , amenintare , distrugere. Georgian_p Georgian_p Buna ziua , Am si eu o problema si v-as ruga sa imi dati un sfat in acest sens. De cateva zile niste drogatii din cartier au impresia ca eu i-am ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala neconforma melcsy melcsy buna ziua. am a o problema ft delicata.prelevarea amprentelor relevante pentru instrumentarea cauzei de pe stalpul de curent si de cablul de curent electric ... (vezi toată discuția)