avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... acuzatia de distrugere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

acuzatia de distrugere

Se poate actiona in judecata o persoana sub acuzatia de distrugere, in cazul in care a avariat 6 autoturisme aflate in parcare? Pe langa asta, autorul accidentului are dosar penal din anul 2007 pentru ucidere din culpa.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:41, 7 Noiembrie 2009
De ce sa nu se poata?Bineinteles ca se poate!
ART. 217
Distrugerea
Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.
Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
*) Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Sigur , se poate depune o plangere in acest sens ,c u aratarea dovezilor pe care sa se sprijine aceasta acuzatie. Plangerea se depune de catre partea vatamata impotriva faptuitorului. Daca nu ati suferit vreo vatamare prin comiterea acestor fapte , depuneti o sesizare sau denunt .
Direct in judecata nu se poate. Se poate depune o plangere la politie (sau la Parchetul de sector) prin care sa se descrie circumstantele in care a avut loc incidentul. Plangerea va fi luata in evidenta, se va forma un dosar, iar in urma cercetarilor, procurorul va dispune (sau nu) o solutie de trimitere in judecata.
Apelati la serviciile unui specialist deoarece cauzele aflate in instrumentare la politie/parchet dureaza de cele mai multe ori excesiv de mult.
Da, infractiunea de distrugere exista.
Trebuie insa dovedit cine este autorul.
faceti plangee la politie si consttuiti-va parte civila

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru distrugere george979 george979 Buna seara acum 2 zile am rupt intentionat oglinda retrovizoare a unei masini am fost dus la politie pentru a da declaratie si am fost trimis acasa . as vrea ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de distrugere valli_64 valli_64 In cazul in care o actiune in urma careia au rezultat distrugeri ale unui bun, proprietate privata, a fost constatata de Politie, urmarirea autorului decurge ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la politie lilianaG lilianaG trebuie sa fac o reclamatie inpotriva unui vecin ptr incalcarea proprietatii(cred:\">~~acesta a distrus cativa pilonipe care urma sa fie montata poarta ... (vezi toată discuția)