avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Am urmatoarea speta : un autoturism oprit ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima ...

Buna ziua,
Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare intre bordura si masina oprita. Fara daune materiale sau victime, nu s-a facut amiabila intrucat motociclistul se grabea si s-a mers la sectia de Politie pentru a reporta incidentul.
Pasagerul a primit prin posta un proces-verbal cu mentiunea de avertisment cum ca a incalcat art. 145 din codul rutier si nu s-a asigurat cand a deschis usa.
Acel articol face referinta evident la obligatia soferului de a se asigura si informa pasagerul ca este ok sa deschida usa.
Nu am reusit sa gasesc vreun cadrul legal in care pasagerul poate fi invinuit.
Are pasagerul vreo calitate in aceasta situatie, mai mult decat martor ?
Poate fi invinuit de un articol prevazut in codul rutier ?
Se poate contesta avertismentul primit avand in vedere ca nu presupune amenda sau alte interdictii ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:51, 1 Iulie 2023
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce ati contesta un avertisment?
Contestat in ideea ca a fost emis acest avertisment catre o persoana fara nici o calitate, cand legal doar soferul trebuie avertizat
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util

Cum adica nu are nicio calitate? E ala care a deschis usa fara sa se asigure!! După logica dvs, daca se intampla o nenorocire, era șoferul de vina pt ca pasagerul nu are calitate??

Ca idee ,Art. 145_ zice asta

Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor ca în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.


Stiu ce spune art. 145, doar ca este specificat in codul rutier, care nu cred ca este obligatoriu pentru un pasager sa il cunoasca, ci mai degraba soferul (care cunoaste codul rutier) sa informeze pasagerul sa astepte pana se asigra ca e sigur sa deschida usa.
Solutia in aceasta speta data de politist a fost ca conducatorul x al masinii in care se afla pasagerul nu este vinovat, conducatorul y motociclistul nu este vinovat, soferul x trebuie sa actioneze in judecata pasagerul sa isi recupereze daunele materiale minore (usa indoita) si conducatorul y sa isi faca reparatia pe asigurarea conducatorului x.
Nu vreau sa scuz pe cineva sau sa discut despre cine este vinovat, ci doar sa inteleg cum un cod rutier se poate aplica pentru o persoana care nu detine permis de conducere si cum un sofer poate folosi asigurarea altui sofer cand acesta nu este penalizat sau acuzat de nimic.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
pasagerul nu trebuie sa cunoasca reguli de circulatie ?
Cand traverseaza prin loc nepermis si e amendat de catre politistul de la circulatie, in baza carei legi credeti ca e ?

Alte discuții în legătură

Cine e vinovat în situația prezentatã mai jos? adu12adryan adu12adryan salutare dragi colegi va cer sa ma lemuriti si pe mine in urmatoarea problema ma aflam stationat in perimetrul unui peco pasagerul meu din dreapta spate a ... (vezi toată discuția)
Accident cu stationare, acrosare biciclist cu usa masinii vasile48 vasile48 Buna ziua. Am a vut un accident, eram in stationare cu masina, parcata regulamentar si am crapat usa masinii pt a scoate castile de la telefon prinse la ... (vezi toată discuția)
Acuzat de vatamare corporala din culpa ElenaHategan28 ElenaHategan28 Buna ziua, Eu si sotul meu ne confruntam cu o problema pe care noi o consideram banala, dar se pare ca nu e nici pe departe asa. In seara de 23 Oct.2013, ... (vezi toată discuția)