Buna ziua,
Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare intre bordura si masina oprita. Fara daune materiale sau victime, nu s-a facut amiabila intrucat motociclistul se grabea si s-a mers la sectia de Politie pentru a reporta incidentul.
Pasagerul a primit prin posta un proces-verbal cu mentiunea de avertisment cum ca a incalcat art. 145 din codul rutier si nu s-a asigurat cand a deschis usa.
Acel articol face referinta evident la obligatia soferului de a se asigura si informa pasagerul ca este ok sa deschida usa.
Nu am reusit sa gasesc vreun cadrul legal in care pasagerul poate fi invinuit.
Are pasagerul vreo calitate in aceasta situatie, mai mult decat martor ?
Poate fi invinuit de un articol prevazut in codul rutier ?
Se poate contesta avertismentul primit avand in vedere ca nu presupune amenda sau alte interdictii ?
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e nimic special, pasagerul răspunde în fata legii, nu șoferul. Nu e vorba de nici o trauma personala, asa scrie în codul rutier, nu e nevoie de cunoștințe juridice avansate.
Necunoasterea legii nu scuteste persoana de pedeapsa sau alte aspecte. Cand sunteti pieton, biciclist sau tronist, in baza carei legi sunteti sanctionat ?
Daca șoferul mașinii a semnalizat oprirea voluntara că să coboare cineva, mă gândesc că s-asivurat. Poate trebuia să tragă mai aproape de bordura. Dar motociclistul in nici un caz nu avea dreptul să se bage între mașină și bordura. Depășirea se face în stânga mașinii. Dar șoferul oricum trebuia să meargă la Poliție ptr autorizare reparație. Mai ales că nu s- a făcut înțelegere amiabilă.. Iar pasagerul răspunde prin fapta lucrului .