avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua. Mi s-a reținut și suspendat permisul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua. Mi s-a reținut și suspendat permisul de conducere ...

Bună ziua.
M- i s- a reținut și suspendat permisul de conducere pe 60 zile.
Motivul, neacordarea de prioritate la pietoni.
Cum s- a întâmplat :
Am por îți cu mașina din fața blocului,pe b- dul Dacia.
Este in sens giratoriu ,in care am intrat și apoi urmează o trecere de pietoni la aprox 50 m.
Am încetinit sa acord prioritate la un trecător care venea din dreapta pe trecere,și după ce a trecut,am inaintat de fapt nici nu am avut viteze,abia ieșit din sensul giratoriu..In acel moment( fracțiuni de secundă) o femeie care venea pe trotuar în partea dreaptă, intrat pe trecerea de pietoni ,din partea dreaptă.Doar că ea nu a intrat pe la marcajul trecerii ci a intrat cu vreo 2 m in diagonalăDaca ar fi mers încă 3 m până la marcaj,eu eram trecut de trecere.
Dar așa,am fost oprit de un echipaj de la poliția rutiere la cca 100 m de trecere.
Pe filmare nu se vede că de fapt femeia nu a intrat pe la marcaj.
Mă întreb ,de ce,și de ce pe 60 de zile,și nu pe 30,
Ce se poate face în situatia asta?
.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:32, 9 Iunie 2023
Depinde de ce doriți să faceți. Dacă poliția are filmare e deja o proba în plus pentru ei, dacă nu aveți nici măcar un martor, sau o inregistrare video de la o camera din zona, care să vă confirme versiunea, atunci e un minus mare pentru dvs.

Cred ca cea mai buna versiune e să plătiți jumătate din minimul amenzii,în maxim 15 zile și apoi sa dați examen de reducere cu 20 de zile, în primele 20 de zile de suspendare. Adica după ce trec cele 15 zile.Dati de câte ori puteți, pana luați.

Asa veți avea numai 40 de zile de suspendare. Da, 60 e prevazut pentru contravenția dvs., de art.101 alin 3 litera e din Oug 195/2002.
[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
latka, moderator
Permisul mi- a fost reținut cf.Oug.195/2002,articolul 101, paragraful (3),a),unde spune că se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a susprendarii exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 zile,la nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Menționez că trecerea de pietoni respectiva nu e semnalizata prin semafor.,nu s- a produs nici un accident și nu au fost pagube materiale de nici un fel.

La art.100, paragraful (3),b),din Oug.195/2002,se specifică că la neacordarea priorității de trecere a pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate sau semnalizate, aflată pe sensul de deplasare a autovehiculului,se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a susprendarii exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile.

Întrebarea mea este de ce am fost încadrat la art.101/3/a,in loc de art.100/3/b,din Oug.195/2002
Ia uitati-va mai atent, v-am dat in mesajul anterior link-ul de la ultima versiune de cod rutier, dvs. va uitati pe o versiune mai veche.
Articolul 101
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
(la 01-09-2014, Partea introductivă a alin. (3) al art. 101 a fost modificată de lit. e) a pct. 35 al art. I din ORDONANȚA nr. 21 din 26 august 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 635 din 29 august 2014, prin înlocuirea expresiei "autovehicul sau tramvai" cu expresia "autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai". )
a) nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
(la 27-02-2022, Litera a) din Alineatul (3), Articolul 101 , Capitolul VII a fost modificată de Punctul 16, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
b) nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
d) circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.
e) neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
(la 27-02-2022, Alineatul (3) din Articolul 101 , Capitolul VII a fost completat de Punctul 17, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
f) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
(la 27-02-2022, Alineatul (3) din Articolul 101 , Capitolul VII a fost completat de Punctul 17, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
g) nerespectarea regulilor privind depășirea;
(la 27-02-2022, Alineatul (3) din Articolul 101 , Capitolul VII a fost completat de Punctul 17, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune mai mare decat ar trebui.... mihaioctavian mihaioctavian Bună ziua, Am o nelamurire, poate este cineva binevoitor care sa ma lamureasca. Nu am acordat prioritate pietonilor, am fost oprit, am primit 6 puncte de ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere - depasire pe trecerea de pietoni Cristi1234567 Cristi1234567 Buna ziua! Am rugamintea, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta: Am depasit un autoturism in dreptul unei treceri de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, astazi m-au oprit domnii de la politie si mi-au suspendat ... ManciuB ManciuB Buna ziua, Astazi m-au oprit domnii de la politie si mi-au suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 60 de zile + 6 puncte de amenda pentru urmatoarea ... (vezi toată discuția)