avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare Permis 180 de zile in baza art 48 OUG ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare Permis 180 de zile in baza art 48 OUG 195/2002

Buna ziua,

Vin la dumneavoastra cu o intrebare destul de clara, dar sunt extrem de stresat pe tema asta.

Am avut in Decembrie un accident rutier care s-a soldat cu vatamarea corporala a unei persoane, aceasta insa s-a dus doar la un spital pentru control si atat. Implicit, nu s-a depus plangere penala si dosarul s-a clasat.

In solutia pe care am primit-o de la procuror, celalalt sofer este notat ca incalcand art 57 din OUG 195/2002 (neacordare de prioritate), iar eu sunt notat ca incalcand art 48 din OUG 195/2002 (nerespectarea regimului legal de viteza/neadaptarea vitezei la conditiile de drum).

In dosar, nu apare nicaieri vreo estimare a vitezei mele, cum ar fi fost dedus faptul ca aveam viteza, sau cum ar fi contribuit viteza mea la accident. Am depus deja plangere la prim-procuror legata de solutionara acestuia, nu sunt de acord cu asumarea oricarui fel de culpa in accidentul in cauza.

Am si depus solutia dosarului primita prin posta la politie, asa ca intrebarea mea este urmatoarea: sunt pasibil de retinerea permisului de conducere pentru 180 de zile conform art 103 d) din OUG 195/2002? Legea spune clar ca pentru a se dispune sanctiunea asta, regula de circulatie incalcata trebuie sa fie una pentru care se retine permisul in mod normal (fara producerea unui accident). Insa singurul mod in care permisul se poate retine pentru viteza - din interpretarea mea de habarnist - este doar daca depasirea acesteia este cu peste 50 km/h peste viteza legala, iar aceasta trebuie constatata OBLIGATORIU cu aparatul radar.

Intrebarea mea e simpla: e vreo sansa sa mi se retina permisul 6 luni? Daca da, ce cai de atac am?

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2023
GoldenLiar2, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident cu victimă, recuperare permis Claudia38 Claudia38 Buna ziua! Pe 1 iunie 2018 am avut un accident din care a rezultat ranirea usoara a fiicei mele .au fost necesare 8 zile de spitalizare( nu a depus nimeni ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis de conducere după autovătămare MrSarakuz MrSarakuz În luna mai acestui an am provocat un accident rutier pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum. Carosabilul era umed, din cauza supravirării și ... (vezi toată discuția)
Incident soldat cu dosar penal ZamfirDaniel ZamfirDaniel Buna ziua, Numele meu este Zamfir Daniel-Dumitru si detin o motocicleta marca Ij Planeta 5. In data de 24 iunie am plecat din Craiova catre Vatra Dornei ... (vezi toată discuția)