Buna ziua! Avem si noi o problema cu vecinii cu aere conditionate.
Situatia este urmatoare: noi stam la parterul unui bloc si avem o curte privata.
Dezvoltatorul a facut blocurile cu curti private la parter. Avem acte pe curte, terenul nostru.
Accesul catre curte se face din apartamentul nostru. Curtea este lipita de bloc,
este ca si cum am sta la casa dar cu vecini deasupra. Vecinii au inceput sa-si monteze aere conditionate si bineinteles toata apa din aerele lor
se scurge la noi in curte. Acum eu nu pot sa ma folosesc de intreaga curte pentru o parte din ea este baltita si pe langa asta, daca bate un pic vantul ma uda intr-una.
Momentan sunt doar doua apartamente ce au aer conditionat dar cu siguranta isi vor pune si altii.
1. Cat de legal este ca ei sa isi verse apa din aerele conditionate la noi in curte?
2. M-am gandit sa montez o teava de scrugere pe fatada blocului si sa-si traga fiecare furunul de scurgere prin ea. Dar am inteles ca imi trebuie aprobare de la toti locatarii sa montez acea teava de scurgere.
Am vorbit cu administratorul blocului si mi-a transmis ca cu oamenii astia nu prea ma pot intelege ca acelasi lucru a vrut sa-l faca si el si nu a reusit(avea instalator care trebuia sa le intre oamenilor in casa pentru montarea tevii).
Chiar imi trebuie aprobare de la toti vecinii ca sa montez teava de scurgere pe fatada blocului? (pot sa chem alpinisti utilitari ca sa nu intre nimeni in casele oamenilor)
Ma descurc cu apa care ajunge jos pe teava, o colectez eu si o pun la flori, le-o dau inapoi, o arunc peste gard sau pun o scurgere mai lunga sa se duca in afara curtii. As evita aceasta solutie pentru ca presupune o investitie si nu prea am de gand sa platesc eu pentru bunastarea lor.
Ar trebui sa fie treaba lor sa nu ajunga apa la noi in curte.
In trecut am mai avut probleme cu vecinii ca aruncau gunoaie la noi in curte. Dupa cateva plangeri la politie au incetat sa mai arunce gunoaie.
In cazul aerelor conditionate ce sfaturi imi puteti da?
@latka,
Nu ai ce face si faci misto, pe bune. Oi fi eu batran, dar nici chiar asa...
Daca chiar vrei sa clarifici chestia aceasta, putem intreba niste oameni competeni, da?
Hai sa-ti zic altceva: apa de ploaie, in principiu, este apa distilata, curata-curata, cu toate ca, cateodata mai ploua si cu broaste... Basca, daca picaturile de ploaie, trec printr-o zona poluata, acea apa de ploaie, nu mai este asa curata cum am spus mai sus.
Dar, totusi, acea apa, curata sau usor modificata, uda pamantul patriei si nimeni nu zice nimic, ba din contra. Apoi, apa, balteste pe strazi, iar "pasarile cerului", animalutele urbane consuma la greu acea apa, la fel ca si pe ce-a rezultata din aparatele de aer conditionat si cum spuneam - nu am vazut pasari, caini sau pisici moarte din aceasta cauza.
Discutia a fost asa de principiu si iata ca @mitabiciclista, zice ceva foarte interesant, la care ar trebui sa ne mai gandim. Daca dorim!
Ca apa de la aparatele de aer conditionat poate fi colectata printr-o teava si canalizata, ar fi cel mai bine. Daca uzi o gradina, iar este f. bine si nu cred ca iarba sau florile lu' tanti Geta s-ar ofili din cauza unor bacterii sau virusuri condensate.
Hai sa fim sanatosi si sa ne vedem de treaba!
Dar de ce scrieti ca "fac misto" din moment ce nimeni nu poate arata (nici dvs. sau cel care zice de DSP) ca exista vreo norma ce obliga din punct de vedere sanitar la "prelucrarea speciala " a acelei ape ?
Daca ziceti ca stiti niste oameni competenti in aceasta privinta, prima data obtineti un raspuns avizat si demonstrabil cu documente legale, de la ei si apoi postati. Nu invers.
Apa din aerul conditionat e doar o apa distilata si foarte rece, care nu stiu sa fi fost clasificata de vreo norma din punct de vedere biologic.
Daca dvs. v-ati manifestat in favoarea unui aviz DSP, atunci inseamna ca stiti ceva. Sau nu ?
Gasiti informatii utile aici: [ link extern ]
In fisa tehnica a aparatelor conditionate, producatorul face recomandari privind curatatrea filtrelor si colectarea apei.
De sfaturi am podul plin, iar aici e un forum de temeiuri legale, asa ca unde-i lege, nu-i tocmeala.
Fara vreo norma care sa oblige la numite reguli de colectare a acelui condens, putem vorbi oricit, dar fara sens juridic.
Aer conditionat
Livvii
Cum pot convinge vecinii de la etajele superioare sa și monteze recipiente pt colectarea apei de la aerul condiționat? Eu stau la parter și la fereastra ... (vezi toată discuția)