avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca fara trecere in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca fara trecere in somaj

Buna seara,
Ma aflu in pragul incetarii contractului de munca. ca urmare a desfiintarii departamentului in care lucram 4 salariati. Angajatorul a venit cu un Acord de incetare CIM in care mi se propune art. 55 lit. b) cu acordul partilor si plata la incetare a unei sume ce reprezinta echivalentul a 3 salarii nete lunare de incadrare. De mentionat ca salariul obtinut este mult mai mare, chiar spre dublul celui de incadrare datorita bonusurilor obtinute din activitate.
Problema mea este faptul ca incetarea contractului nu se face si cu darea in somaj. Acceptarea acestui acord ma lasa, pana la gasirea unui alt loc de munca, fara asigurare la sistemul national de sanatate.
In ce masura pot refuza acest acord si solicita trecerea in somaj chiar si fara a parcurge o perioada de preaviz, dar si cu cele 3 salarii compensatorii propuse?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:44, 3 Iulie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă se desființează departamentul, normal ar fi fost încetarea c.i.m. cu art.65 alin.1 C.mun., ceea ce va dădea posibilitatea sa beneficiați de somaj.

Neefectuarea preavizului fara afectarea drepturilor este lasata la latitudinea angajatorului

Dvs puteți refuza semnarea acelui acord, intrucat nu aveți obligația de a-l semna.
Va multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua

Verificati toate aspectele inainte de a refuza. in primul rand la cat va incadrati la somaj ca suma. S-ar putea sa aveti surpriza sa descoperiti ca cele salariile compensatorii sunt mai mari ca valoare decat toata perioada somajului. Sunteti asigurat la sanatate inca 6 luni chiar si fara somaj. A, si inca ceva: un coleg s-a trezit ca nu se incadra la somaj pentru ca avea un teren mostenit destul de mare deci sunt si acolo niste conditii.

Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2023
crissstina, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din experiență, propunerea angajatorului dvs. îmi spune că nu sunt contribuțiile plătite și nu primiți șomaj. Sau nu întruniți condiția de 1 an cu normă întreagă (2 ani cu jumătate de normă) declarată. Măcar vă dă 3 salarii compensatorii. Alții au avut surpriza neplăcută să nu primească nici măcar decizia de încetare a contractului individual de muncă deși au cerut în mod repetat. Vă puteți judeca ulterior, dar timpul trece.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2023
Ionica Porumbel, Consultant in arhivarea documentelor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


crissstina a scris:

... Sunteti asigurat la sanatate inca 6 luni chiar si fara somaj. A, si inca ceva: un coleg s-a trezit ca nu se incadra la somaj pentru ca avea un teren mostenit destul de mare deci sunt si acolo niste conditii.

Mult succes!



Nu mai postati informatii care nu au o baza legala ...

Alte discuții în legătură

Concediere l4ur l4ur Buna ziua. Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii in urma disponibilizarilor colective Cosmin 9696 Cosmin 9696 Buna ziua, In data de 28.04.2023 am primit o instiintare, ca nu mai pot desfasura activitatea de prestari servicii in cadrul insitutiei pentru care se ... (vezi toată discuția)