avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA: comodat autoturism / inregistrare diverse ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA: comodat autoturism / inregistrare diverse documente

Buna ziua.Am PFA de anul trecut , decembrie,comertz cu amanuntul,4782. si am cateva nelamuriri ,daca cineva stie sa raspunda sau a trecut prin ele :
1. Am facut contract de comodat intre masina si PFA,il inregistrez undeva sau doar pastrez contractele la mine?
2. Trec masina in vreun registru (daca e sa o trec ar trebui in registrul inventar, cred).
3. Facturile, daca le cumpar le scriu undeva ca le detin ( seria si numarul ) sau daca le editez in word trebuie sa scriu in vreun registru la fel seria si de la ce numar pana la ce numar?
4. Pe parcurs mai gasim intrebari, problema e sa gasim RASPUNSURI !!!!!!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 13:46, 9 Aprilie 2010
Ar trebui ca acel contract de comodat sa fi fost facut la notar, si atunci nu aveti nici o problema. Ptr a contabiliza cheltuielile ptr acea masina: combustibil, piese, etc ar trebui sa va luati un registru cu foi de parcurs, care sa -l aveti emis ptr zilele in care aveti cheltuieli, sa fie numerotat....
Si da facturierul trebuie numerotat, trecute aceste numere....
Bafta!
1. Si eu am contract de comodat pe masina, facut la notar, il tin la mine, intr-un dosar. Inspectorul de la Fisc mi-a spus ca nu era nevoie sa fie facut neaparat la notar, se putea semna si in nume propriu, ca este acelasi lucru.
2. Masina nu o treci in nici un registru, nu ai de ce, nu este in "inventarul" PFA, ci numai o folosesti.
Mai bine vorbesti cu inspectorul de care tii, iti poate spune daca poti sa pui la cheltuieli benzina, piese de schimb etc., unii nu sint de acord cu aceste cheltuieli, sau numai intr-o masura destul de mica (eu aveam voie la combusibil un plin pe luna - ca acum nu mai pot deconta combustibilul, iar la piese de schimb, revizii, etc., una da si una nu, mai mult nu).
3. Inainte erau niste fise in care se treceau formularele cu regim special, cred ca acum ar trebui facut tot ceva in genul asta, chiar in word, pentru a arata ca ai utilizat facturile cumparate. Daca le faci in word, un exemplar al facturii il trimiti la furnizor si unul il pui in dosarul cu documente contabile.
4. Nimeni nu le-a stiut pe toate de la inceput, toti am invatat pe parcurs si inca mai invatam, iar ideea acestui forum cred ca este tocmai sa ne ajutam unii pe altii si sa invatam unii de la altii.
5. Bafta in continuare si, de cite ori ai o nedumerire, intreaba!
Eu am PFA cu norma fixa de 2 luni. Stiam ca in aceasta forma, nimeni nu te intreaba de sanatate, faci ce vrei cu banii tai. Ce avantaj as avea sa fac contract de comodat pe masina?
Pana la urma tot din aceiasi bani platesc benzina, piesele, etc?

La norma fixa, ai dreptate, nu aveai/ai nici un avantaj, dar la PFA in partida simpla se pot deconta unele cheltuieli (in functie de legislatie si de interpretarea inspectorului de la Fisc).
Dupa cum vad, esti la inceput de drum. Multa bafta si tie.
Dar in cazul in care eu am contract cu un SRL ca intermediar in vanzari, si lucrez cu masina mea, imi pot deduce reparatiile masinii si carburantul ?

Alte discuții în legătură

Ce cheltuieli poate deduce la fisc un pfa? madanic32 madanic32 Buna ziua Am o intrebare, sunt PFA cu impozit pe venit si contabila cu care lucrez mi-a mentionat ca exista posibilitatea deduceri unor sume din impozitul ... (vezi toată discuția)
Foaie de parcurs, faz emanuela73 emanuela73 va rog sa-mi spuneti daca o firma de inchiriere masini trebuie sa intocmeasca foaie de parcurs, cum se completeaza, daca trebuie trecut si kilometrajul ... (vezi toată discuția)