avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: „Simpla închiriere ...

Stimată doamnă Manuela Rășină

Spuneți dvs:

„Simpla închiriere a unui spațiu de locuit în calitate de persoană fizică nu îi schimbă acestuia destinația în spațiu comercial. Rămâne spațiu de locuit. De aceea nu e nevoie de ambele acorduri ”.

Observ că faceți confuzie între inchirierea „ tradițională ” a unui spațiu de locuit ( pentru pentru care nu este nevoie de nici un acord al vecinilor ) și închirierea în regim hotelier care este reglemntatată printr-un ordin de ministru deci nu este deloc „simplă inchiriere”.

Pe de altă parte înțeleg că acordul asociației sau al vecinilor este privit ca fiind pur formal câtă vreme acesta poate fi obținut pe cale de instanță, de preferință îndreptată împotriva vecinilor vulnerabili care se opun, deși ordinul de ministru nu prevede această cale.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:25, 17 Iulie 2023
Studiati SENTINȚA CIVILĂ NR. 5062 /16.04.2015 sectia civila JUDECĂTORIA SECTOR 3 BUCUREȘTI


1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 40 nu are nici o aplicabilitate, în cazul închirierii pe termen scurt, nu se schimba destinația de locuință.

Demonstrați prima dată că se schimba destinația de locuință, apoi treceți la alte subtilități.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2023
latka, utilizator

În acest topic discutam în principal despre Ordinul 510/2022 dacă nu ați observat, dar în privința schimbării destinației de locuință să vedem ce spune chiar Ordinul 510/2022 din 22 februarie 2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 1 martie 2022

2. La articolul 4, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins:

(1^1) Eliberare certificat de clasificare pentru persoane fizice - în vederea eliberării certificatului de clasificare, operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare de tipul apartamente și/sau camere de închiriat în locuințe familiale depun la sediul instituției publice centrale responsabile în domeniul turismului documentația cu următorul conținut:

d) acordul asociației de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă;


Deci proprietarul apartamentului cu pricina devine operator economic iar apartamentul urmează a fi încadrat la categoria „structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare”.

Din analiza gramaticală și logico juridică a celor de mai sus, consider că schimbarea destinației de locuință a apartamentului este evidentă, apartamentul devenind structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Studiati SENTINȚA CIVILĂ NR. 5062 /16.04.2015 sectia civila JUDECĂTORIA SECTOR 3 BUCUREȘTI


Nu știu ce relevanță poate avea o sentință anterioară intrării în vigoare a Ordinul 510/2022 din 22 februarie 2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 1 martie 2022 și a legii nr. 196/2018 la 28. 09.2018, dar promit că am să încerc să o caut pe rejust.ro
Din analiza mea logico juridica, plus lingvistica, nu rezulta cerinta principala de la art. 40 din legea 196/2018, adica schimbarea destinatiei de locuinta a spatiului respectiv. Spatiul respectiv e tot locuinta. Daca inchiriezi, ca persoana fizica, pe un an si nu pe o saptamina, schimbi destinatia spatiului ? Nu e tot o functiune de cazare ? Numai ca nu stau in ea turisti (asta e doar o denumire, ca sa nu zica chirias/locatar temporar). E proprietarul (persoana fizica) care inchiriaza pe termen lung mai altfel decit cel pe termen scurt ?

Turism - Totalitatea relațiilor și fenomenelor care rezultă din deplasarea și sejurul persoanelor în afara locului lor de reședință (ca petrecerea vacanței sau concediului de odihnă, participarea la diferite manifestări etc.).

Nu scrie nicaieri la art. 40 de operator economic, sau ceva de genul asta.

Nu e nici o "structura de primire " speciala, e o locuinta si atit. Mai buna, confortabila, sau mai putin. Nu are stele la usa sau margarete. Are poze online si review-uri, dupa care te ghidezi (sau nu, daca nu ai fler) cind te duci intr-o alta localitate, ca faci turism de vacanta, sau ai o intilnire de afaceri, sau, cine stie, insotesti o persoana aflata la tratament, investigatii, etc.

Art. 40 din legea 196/2018 vorbeste de schimbare, din locuinta, doar cind spatiul respectiv nu mai e locuinta, in adevaratul sens al cuvintului, din limba română.

Locuinta - s. f. Loc, casă, construcție în care locuiește sau poate locui cineva

Alte discuții în legătură

regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Chemare în judecată pentru clasificarea apartamentului în regim hotelier?. OanaMK OanaMK Bunicii mele, în vârstă de 86 de ani, i s-a deschis acțiune civilă în instanță de către vecina de sus pentru că Bunica nu i-a semnat / dat acordul ... (vezi toată discuția)
Certificat de clasificare apartament ni_leta ni_leta Buna seara Va rog un raspuns daca se poate: din 3 vecini, unul, mancat de invidie, refuza sa-mi dea acordul pentru a obtine clasificarea apartamentului. I-am ... (vezi toată discuția)