avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Blocaj legal pentru Airbnb: vecinii și președintele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Blocaj legal pentru Airbnb: vecinii și președintele refuză acordul - ce pot face?

Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați cu un sfat legat de închirierea legală a apartamentului meu în regim hotelier (Airbnb/Booking). Sunt proprietar și am cumpărat apartamentul în primăvară. Intenționez să îl dau spre închiriere pe termen scurt, cu declararea veniturilor la ANAF și obținerea certificatului de clasificare.

M-am interesat și am înțeles că pentru a obține certificatul am nevoie de acordul scris al:

-administrației blocului,

-vecinilor cu care am pereți comuni.

Problema este că doi dintre vecinii respectivi nu locuiesc la adresă și nu am nicio cale de a-i contacta, iar ceilalți mi-au spus că „se vor gândi”, dar nu păreau dispuși să semneze. Le-am explicat că îmi voi selecta cu grijă chiriașii, că voi garanta liniștea și că mă pot contacta oricând dacă apare o problemă, dar au reticențe legate de „oameni noi” sau „gălăgie”.

În plus, președintele asociației – un pensionar – mi-a spus clar că nu susține ideea, motivând că ar trebui trecute mai multe persoane la întreținere și că vor crește costurile pentru toată lumea. Îmi repetă mereu că „nu e corect” față de ceilalți, că „de la 1 august cresc prețurile”, că „sunt singurul imobil de pe scară care ar face Airbnb” și în general îmi taie elanul, descurajându-mă constant.
Fiind nouă în bloc, tânără și necunoscută de ceilalți, simt că nu sunt luată în serios ca proprietar, ceea ce face și mai dificilă situația.

Nu mi se pare nici corect să fiu forțată să trec mai multe persoane la întreținere (întrucât vor fi și multe zile fără chiriași), iar lipsa de deschidere din partea președintelui și a vecinilor mă blochează. Fără acordul lor nu pot obține certificatul și, deci, nu pot închiria legal, chiar dacă aș vrea să fiu 100% corectă față de stat.

Există soluții legale alternative în lipsa acordului vecinilor?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 21:18, 28 Iulie 2025
Buna ziua

Potrivit Ordinului 985/29 martie 2024 si al legii 196/2018 aveți nevoie de:
- de acordul asociației de proprietari
- proprietarilor cu care vă învecinați în plan vertical și orizontal.

Ati putea da in judecata vecinii si asociatia, insa sansele de reusita sunt aproape nule, practica aratand, cel putin pana acum, ca in toate cazurile instantele au decis in favoarea celor care nu vor sa-si dea acordul.

Instantele au recunoscut ca desfăşurarea unei activităţi comerciale, în speţă, aceea de hotel, este incompatibilă cu destinaţia clădirii în întregul ei si ca închirierea apartamentului în regim hotelier poate avea riscul de a fi generate comportamente contrare Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice de către turiştii care ar închiria apartamentul reclamanţilor, pe termen mediu sau scurt, cu atât mai mult cu cât închirierea nu are caracter de stabilitate, iar reclamanţii nu pot controla în mod absolut selecţia turiştilor

De altfel si in clarificarile ministerului economiei si turismului, este mentionat aspectul ca "activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu pot afecta viața cotidiană a locatarilor. Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri." [ link extern ] /

Prin urmare, in lipsa acordului vecinilor si al asociatiei, singura varianta e sa inchiriati apartamentul pe termen lung, nu in regim hotelier, caz in care nu mai aveti nevoie de acordul nici al vecinilor si nici al asociatiei.
În principiu nu prea există, dacă nu găsiți un avocat suficient de priceput in astfel de cazuri ( de schimbare de destinație, căci legea 196/2018 asa numește cazul in care e nevoie de cele doua acorduri, nu numai pentru închiriere pe termen scurt), care să schimbe aceste idei preconcepute ( judecătorii au un obicei de a se "inspira" din precedente juridice, din comoditate).

Va dați seama din ce v-a prezentat colegul de forum, in mesajul anterior, ca instantele presupun, a priori, ca imediat blocul devine hotel, ca toți chiriașii pe termen scurt sunt automat niște scandalagii si beneficiază, in termeni de drept, de prezumția de vinovăție.

Chiar dacă vi s-ar părea simplu, în instanță, sa "demontati" asemenea prostii, e nevoie totuși de un avocat sa le spună asta, intr-un mod procedurat.

Altă cale nu există, oamenii au întotdeauna ceva cu capra vecinului. Cu regret.

emilia1122 a scris:

Bună ziua,

Există soluții legale alternative în lipsa acordului vecinilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz acord inchiriere apartament in regim hotelier silviu@12345 silviu@12345 Buna ziua! Detin un apartament pe care il inchiriez si am fost contactat de vecinul de sus pentru a semna un acord de asi inchiria apartamentul in regim ... (vezi toată discuția)
Regim hotelier Fluviuliertator Fluviuliertator Bună ziua, Aș avea o întrebare scurtă legată de situația unui vecin. Doresc să închiriez apartamentul în regim hotelier și am obținut deja ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)