Buna ziua! Am niste neclaritati legate de legea gardului intre vecini, iar pentru a afla care imi sunt drepturile si obligațiile voi detalia in cele ce urmeaza situatia mea. Acum 8 luni m-am mutat cu sotul intr-o casa in mediul rural, unde gardul cu vecinii de langa nu era făcut. Timp de 7 luni, neavand timp sau bani, nu ne-am ocupat de acesta, dar in luna iunie vecinii au dorit sa ne cunoaștem si ne-au adus la cunostinta faptul ca doresc sa facem gardul cat mai repede. In conversatia initiala acestia au adoptat o atitudine superioara si pasiv-agresiva, ceea ce ne-a dat de inteles ca relatia nu va fi una buna intre noi.
Dupa lungi cautari, am gasit o firma care parea mai serioasă, pentru a ne face jumatatea noastra de gard (am stabilit impreuna cu vecinii ca noi vom prelua realizarea gardului de la un punct încolo). Fiind inginer constructor, vecinul ne-a dat niste specificații pentru realizarea gardului, dar in momentul in care cei de la firma gasita au venit sa vadă terenul, ne-au zis ca exista si o alta soluție, mai ieftină, si din nefericire am ales-o pe aceea. Deja intre terenuri exista o fundatie care conține beton armat, construita de catre vecin, fundatie pe care mesterii nostri au găurit-o. Vecinul a intervenit inainte ca lucrarea sa progreseze mai mult, si am trimis mesterii acasă. Din acel moment a început un conflict verbal intre noi, am fost amenintati ca ne da in judecata sau ca cheama politia pentru vandalism (sustine ca gardul este in autorizatia lui de constructie a casei, si ca vandalizarea acelei fundatii este echivalentul vandalizarii casei). In final am reusit sa ajungem la o intelegere, deocamdata tot verbala, si anume ca el se va ocupa de realizarea partii noastre contra unei sume de bani, pe care in cateva zile ne-o va comunica, dupa ce va proiecta o solutie care sa includa si repararea gaurilor cauzate de noi. Acea solutie, precum si suma, urmeaza a fi puse pe hartie la notar.
Întrebările mele sunt: ce se intampla daca nu ne permitem cat ne cer? Si din pdv. legal, ce obligatii avem fata de dânșii, si cata dreptate ar avea sa cheme poliția/sa ne dea in judecata? Mentionez ca ne-au amenințat și cu lucruri cum ar fi taierea cablului de internet care trece prin curtea lor, pe la gardul exterior.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns:
adriandimitriu , utilizator
12:10, 17 Iulie 2023