avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PERSOANE CU DIZABILITĂȚI Bună dimineața! Sunt o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PERSOANE CU DIZABILITĂȚI Bună dimineața! Sunt o persoană ...

PERSOANE CU DIZABILITĂȚI


Bună dimineața!
Sunt o persoană imobilizată la pat cu handicap grav. Pentru rezolvarea problemelor i-am făcut asistentului meu personal procură notarială, ca să mă poată reprezenta la medicul de familie, specialist, la Poștă, la Casa de pensii, la Casa de sănătate, la Bancă și în alte locuri ce se ivesc pe parcurs.
Prin procură îi este interzis să facă împrumuturi bănești în numele meu.
Recent a fost asistentul personal la DGASPC să obțină bonurile valorice pentru combustibil și i s-a spus că fără curatelă nu-mi dau niciun fel de bon valoric, că așa prevede legea, nici n-au vrut să ia în considerare procura, deși este în termen.
Întrebarea mea este, în ce lege se găsește această obligativitate de-a face/avea curatelă?
Dacă prin procură îi este restrânsă libertatea de-a face ce vrea, prin curatelă câtă libertate are???????? Poate să facă chiar orice???????? Dacă procura notarială nu mai este reprezentativă, de ce se emite în continuare?????? Și cu ce este mai cu ”moț” curatela față de procură????? Curatela cât timp este valabilă??? Procura are timp limitat 2-3-5 ani.
Am trecut prin multe necazuri și știți cum e ”cine se frige o dată cu ciorba suflă și-n iaurt”, nu vreau să mai am parte de astfel de traume.
Am încredere în asistentul personal, dar mintea omenească este diabolică și nu poți ști niciodată cum se sucește.
În speranța că mă veți lămuri în amănunt despre problema ridicată, vă mulțumesc anticipat. Sănătate vă doresc.
Înainte când puneai o întrebare era o lisă cu categoria unde se încadra întrebarea, o alegeai și apărea răspunsul la întrebare. Acum am pus o întrebare legată de persoanele cu dizabilități (23.07.2023) și văd că mi-a apărut mesajul în categoria Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele. Ce trebuie să fac să apară întrebarea acolo unde trebuie la Persoane cu dizabilități???
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutia se putea muta de catre dvs in termen de 30 de minute. Nu exista un subforum " persoane cu dizabilități "
Doriti sa o mult la asigurari sociale/ asistenta sociala?
A fost incadrata aici , ca fiind vb de procura si curatela, se incadreaza la drept civil.
pe site la dgaspc scrie ca :
Cererea de decontare cuprinde o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia călătoria cu autoturismul a avut loc în interesul persoanei cu handicap, precum şi acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

ori declaratia nu o poate face imputenicitul in nume propriu. Ar putea sa faca daca e reprezentantul dvs, asta insemna ca e curator sau insotilor ( daca are masina)
faceti o petitie scrisa si va trebui sa primiti raspuns scris, atasati si copie dupa procura.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Mulțumesc pentru răspuns, n-am înțeles mare lucru, dar voi înțelege mai bine când va veni să facă anchetă de la Tribunal și voi primi lămuririle necesare.
Înțelegeți că au demarat deja procedurile pentru curatelă? Asta înseamnă că va fi numită o persoană care va gestiona (= va încasa, va cheltui, va face diverse acțiuni în scopul declarat pt. dvs., dar realitatea bate filmul de multe ori) toate veniturile și bunurile pe care le dețineți. Justificare o face anual la primăria de care aparțineți. Aveți mare grijă!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
Ionica Porumbel, Consultant in arhivarea documentelor
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc pentru răspuns. Având mai multe traume în spate, tocmai de aceea mă tem cel mai mult să nu se repete, pentru că cel ce deține curatela poate să facă ce dorește. Eu mă lupt psihic cu ei (curator, dgaspc, etc.) dar fizic nu am cum. Cum nu le convine ceva imediat ești catalogat ca fiind nebun și atunci cine te crede? O zi bună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane cu dizabilitĂȚi bună dimineața! sunt o persoană ... mioara țugui mioara țugui PERSOANE CU DIZABILITĂȚI Bună dimineața! Sunt o persoană imobilizată la pat cu handicap grav. Pentru rezolvarea problemelor i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! mama mea, 91 ani , în urma unei internări la ... Miha_ella60 Miha_ella60 Bună seara ! Mama mea, 91 ani , în urma unei internări la Psihiatrie anul trecut a primit diagnosticul de alhzaimer si dementa senila. I s-a recomandat și ... (vezi toată discuția)
Contestatie de tutela si oprirea mutarii din casa schmelzr53 schmelzr53 Sint stabilit in strainatate. Mama mea este inca in Romania, in virsta, bolnava de nervi sub tratament si ingrijire medicala. Mama locuieste in apartamentul ... (vezi toată discuția)