avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca nu elibereaza bani mosteniti fara prezenta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca nu elibereaza bani mosteniti fara prezenta tuturor mostenitorilor

Dupa un deces in familie, am facut toate demersurile necesare prin notar si a primit fiecare mostenitor certificatele succesorale/de mostenitor. Defunctul avea conturi la mai multe banci.

Cu exceptia unei banci, toate bancile au permis mostenitorilor sa-si retraga partile ce le se cuvineau independent/separat.

Dar banca ce face exceptia in acest caz, cere ca toti mostenitorii sa fie prezenti impreuna (in acelasi timp) pentru a elibera banii mosteniti. Este legal ce face aceasta banca? Mostenitorii locuiesc in SUA, Canada, Anglia si in doua judete din tara. Este aproape imposibil sa se adune cu totii si sa mearga impreuna la o sucursala pentru a-si scoate fiecare partea. Putem forta banca sa elibereze banii fiecaruia separat fara a merge in instanta?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iulie 2023
mihizzle@gmail.com, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 20:41, 4 August 2023
Sa o forțați cum, de la distanta?
Moștenitorii pot face o procura unuia dintre ei, prin care sa îl imputerniceasca pe acesta sa ridice toată suma.
Înțeleg că se poate face procură. Dar întrebarea este dacă este legal ca banca să nu permită niciunui moștenitor să retragă suma care i se cuvine fără ca toți moștenitorii să fie prezenți (fizic sau prin procură).

Dacă, ipotetic vorbind, unul din moștenitori refuză să participe pentru a-i frustra pe ceilalți moștenitori? Nu ar trebui legea să oblige banca să elibereze fiecărui moștenitor partea sa indiferent de ce fac ceilalți moștenitori?

raluk0207 a scris:

Sa o forțați cum, de la distanta?
Moștenitorii pot face o procura unuia dintre ei, prin care sa îl imputerniceasca pe acesta sa ridice toată suma.

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sa oblige legea in.opinia dvs?Legea obliga în urma unui eventual.proces ...Faceți o sesizare în scris către ASF eventual anexati și actele încheiate cu ocazia ridicării banilor de la celelalte bănci etc.In paralel faceți o sesizare către conducerea băncii respective .Dacă nu rezolvați singura varianta e instanta..
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil sunt normele și regulamentele lor interne și nu vor sa își bata capul calculând ce suma i-ar reveni fiecăruia, conform cotei din certificatul de moștenitor.
Pe principiul :"nu știu, veniți toți, va ridicați banii și după, e treaba voastră cum vi-i împărțiți ".
ASF n-are treaba cu banca, nu are competente in zona asta. Incercati mai bine la ANPC. Stirile recente va arata ca au interactionat destul de vizibil cu bancile in ultima perioada

Alte discuții în legătură

- probleme la revendicarea mostenirii - malina_alina33 malina_alina33 Buna ziua, as vrea sa va cer sfatul intr-o problema legata de o mostenire. In cauza...3 copii si mama, primesc dupa sot/tata, o suma intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat ... anatab anatab Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de ... (vezi toată discuția)
Procura administrare conturi DanielIosuf DanielIosuf Buna ziua, In urma succesiunii cauzate de decesul mamei, (eu si tatal meu fiind unici mostenitori), mostenesc de drept in afara de imobile si niste sume de ... (vezi toată discuția)