avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... - Probleme la revendicarea mostenirii -
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

- Probleme la revendicarea mostenirii -

Buna ziua, as vrea sa va cer sfatul intr-o problema legata de o mostenire.
In cauza...3 copii si mama, primesc dupa sot/tata, o suma intr-un cont bancar.
Notarul dispune sumele respective in concordanta cu legea n vigoare, urmand ca pentru ridicarea sumelor din banca, sa fie prezenti toti in acelasi timp, altfel banca nu distribuie mostenitorilor nici un leu.Mentionez ca au depus o petitie la banca, in acest sens.
Problema este ca unul dintre cei 3 copii, nu vrea sa se prezinte la banca
Din aceasta cauza, banca nu da dreptul nimanui sa-si ridice suma ce i se cuvine.
Cum putem sa actionam, pentru a ne recupera banii?Mentionez ca a trecut un an jumatate de atunci si nu sunt sanse sa se rezolve.
Multumim anticipat pentru toate raspunsurile!
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2021
malina_alina33, utilizator
Buna ziua, puteti formula o actiune intemeiata pe obligatia de a face prin care instanta de judecata sa il oblige pe mostenitorul care refuza, sa se prezinte la banca sub sanctiunea unor daune-interese. Inainte transmiteti-i o notificare de punere in intarziere in conformitate cu exigentele legale.
Mostenitorul care refuza sa se prezinte nu are nici un fel de obligatie de a face asta la fel cum nici o persoana care are bani depusi in vreo banca nu poate fi obligat sa se prezinte la acea banca pentru a dispune de bani.
Inainte sa incercati asa ceva, incercati sa le explicati celor de la banca situatia, respectiv faptul ca prin mentionarea cotelor cuvenite fiecaruia dintre mostenitorii se individualizeaza exact suma de bani care i se cuvine fiecaruia si, prin urmare, fiecare dintre mostenitori poate dispune de suma sa de bani. Incercati sa mergeti la notarul public care a dezbatut succesiune cu rugamintea (neortodoxa) de a va elibera o nota informativa (o consultatie scrisa daca altfel nu se poate) din care sa rezulte ce am scris mai sus, respectiv sa calculeze cota fiecaruia.
Problema este la banca, in sensul ca, banii figureaza in contul defunctului si s-a stabilit cota ce corespunde fiecaruia dinter mostenitori. Dar dupa ce unul dintre mostenitori isi retrage suma sa, restul sumei disponibile in cont ca figura in continuare pe numele tuturor mostenitorilor, functionarii bancii neavand (sau nestiind) cum sa il elimine pe acesta. Oricum ar fi, este problema bancii, dvs vi se cuvine acea suma de bani in baza certificatului de mostenitor si nu puteti fi conditionata de prezenta celorlalti la sediul bancii pentru a primi ce vi se cuvine.
Daca vreti sa apucati calea instantei, judecati-va cu banca, nu cu mostenitorul care nu doreste sa se prezinte.
Cel mai bine ar fi sa cereti o audienta la directorul bancii. (probabil Cec Bank, de regula acolo apar aceste probleme)
Si opinia mea este că dacă nu găsiți o rezolvare amiabilă cu banca ar trebui să vă judecati..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca nu elibereaza bani mosteniti fara prezenta tuturor mostenitorilor mihizzle@gmail.com mihizzle@gmail.com Dupa un deces in familie, am facut toate demersurile necesare prin notar si a primit fiecare mostenitor certificatele succesorale/de mostenitor. Defunctul avea ... (vezi toată discuția)
Mostenire cont bancar simion lenuta simion lenuta Intrebare: Tatal meu a deschis un cont la banca [editat] unde sa i se vireze sumele de la [editat] fara sa puna pe nimeni imputernicit. Tatal meu a murit iar ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez TrecyRef TrecyRef parinti mei au decedat tatal acum 9 ani mama de 5 ani nu stiu cum se procedeaza pentru succesiune si mostenire m-ai am doua surori una nu are nici o pretentie ... (vezi toată discuția)