avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipata partiala si continuarea muncii in UE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipata partiala si continuarea muncii in UE

Sotul meu se poate pensiona anticipat partial in Romania, in luna august, daca cumuleaza anii lucrati in Romania si Ungaria.
Intrebarea mea este:
1. Poate continua sa lucreze in Ungaria daca i se aproba iesirea la pensie anticipata partial in Romania?
2. Cind indeplineste conditiile de acordare a pensiei pt limita de virsta in Romania, se va recalcula cuantumul pensiei tinindu-se cont de contributia pe care va continua sa o plateasca in Ungaria (va munci in continuare in Ungaria) ?
Cel mai recent răspuns: morosanucarmen , utilizator 18:22, 2 Februarie 2010
Sotul dvs. poate sa beneficieze, din luna august, de pensie comunitara (anticipata partiala). Daca legislatia ungara permite beneficiarilor de pensii comunitare sa lucreze, poate sa-si continue activitatea in Ungaria si va primi si drepturile de pensie. Ma refer, bineinteles, la beneficiarii de pensii anticipate partiale.

Cand va indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia va fi recalculata avand in vedere stagiile realizate in Ungaria si veniturile pentru care s-au platit contributiile obligatorii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta standard de pensionare sch sch Buna seara, Va rog sa aveti amabilitatea sa ne sfatuiti,ce varianta e optima de ales pentru reducerea varstei standard de pensionare a fratelui meu, n.20.03 ... (vezi toată discuția)