@ianit
Observ că în dosarul nr, 16851/325/2023 obiectul cererii este „modificări acte constitutive persoane juridice /ASOCIATIE DE PROPRIETARI”.
Ce s-a solicitat mai exact ? Modificarea actelor constitutive în conformitate cu noul cadru legislativ sau doar înscrierea noului președinte în registrul asociațiilor de proprietari ținut de grefa judecătoriei Timișoara?
În statul asociației dvs. erau menționate nominal fostele organe de conducere?
Mai observ ca fosta dnă președinte a solicitat „ anulare act” probabil PV al adunării generale și hotărârile consemnate în acesta și subsecvent acțiunii inițiale a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care instanța să suspende de la executare hotărârile adunării generale în care a fost demisă, cererea de emitere ordonanță președințială fiind respinsă ca inadmisibilă ( are cale de atac 5 zile de la comunicare ).
În această situație, potrivit art. 52 alin. 2 din legea 196/2018,
Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia
însă cerea de ordonanță fiind respinsă hotărârea adunării generale rămâne în vigoare și trebuie pusă în executare.
Trecând peste toate acestea, potrivit art. 56 alin, 3 din legea 196/2018, „
vechiul președinte este obligat să transmită noului președinte în termen de 5 zile de la încetarea mandatului său, în baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de membrii comitetului executiv și de către cenzor/comisia de cenzori, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare sau în folosință.
Noul președinte își intră în atribuții imediat ce a fost ales, însă înțeleg că fostul președinte se opune refuzând predarea documentelor și a bunurilor avute în administrare și folosință, așa că pentru moment nu vă rămâne decât să vă adresați compartimentului specializat din cadrul primăriei.