avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Sunt angajata la o companie romaneasca de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Sunt angajata la o companie romaneasca de organizari ...

Buna ziua,
Sunt angajata la o companie romaneasca de organizari evenimente care, vara aceasta, m-a trimis in Grecia pentru a organiza evenimente acolo. Mi s-a spus ca voi fi platita cu diurna (pe langa salariu) conform zilelor petrecute in strainatate. Menzionez ca am stat in Grecia doua luni; asa zisa diurna mi-a fost platita doar pentru zilele in care am avut evenimente(mult mai putine la numar ca zilele petrecute acolo efectiv) - in zilele in care nu aveam evenimente, munceam normal, ca la birou; nu mi s-a dat nici un document de semnat ( formular A1) care sa ateste detasarea mea in strainatate, spunandu-mi-se ca este sufiecient contractul de munca romanesc iar “diurna” a fost chiar mai mica ca suma decat ceea ce stipuleaza legea. Pentru Grecia este 35€/zi, eu primind 30€/zi dar doar pentru zilele de eveniment. As vrea sa stiu daca exista vreo modalitate prin care as putea recupera banii pentru diurna pentru toata perioada petrecuta si lucrata in Grecia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 16 August 2023
Diurna este stabilita prin lege pentru sectorul public ... HG 518/1995 prevede ca, se recomanda agenților economici, alții decât cei prevăzuți la art. 16 alin. (1), precum și fundațiilor, asociațiilor și altor asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile acesteia.

Formularul A1 nu se semneaza de catre salariat .

Ati primit decizie de detasrea sau de delegare?
Multumesc pentru raspuns.

Nu, nu am primit decizie de delegare sau detasare; nu am primit nimic care sa ateste ca lucrez in strainatate; mi s-a spus de catre angajator ca nu e nevoie de nimic si contractul de munca e suficient
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) C.mun. , precum si informatii referitoare la:
a) ţara sau ţările, precum şi durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Bun, am inteles; in situatia aceasta, ce pot face? Mai mult de atat, angajatorul imi da inca task-uri, pe 25 august ar trebui sa ma intorc inapoi in Grecia, in aceleasi conditii. Pot refuza? Nu vreau sa imi dau demisia, daca voi face asta, clar nu mai pot recupera nimic. Ce solutie imi puteti oferi? Multumesc!
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

Alte discuții în legătură

Buna seara ! sunt parinte din familie monoparentala, lucrez si ... DavidGeorgeta1 DavidGeorgeta1 Buna seara ! Sunt parinte din familie monoparentala, lucrez si ture de noapte. Pot solicita angajatorului sa lucrez doar 3 nopti pentru a primi sporul de ture ... (vezi toată discuția)
Pontaj individual sofer autocamion rrramor rrramor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine , cum trebuie facut pontajul pentru un sofer de camion , fiind plecat cate 5-6 zile , in care binenteles ... (vezi toată discuția)
Spor noapte KasKas KasKas Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa ... (vezi toată discuția)