Buna ziua,
Sunt angajata la o companie romaneasca de organizari evenimente care, vara aceasta, m-a trimis in Grecia pentru a organiza evenimente acolo. Mi s-a spus ca voi fi platita cu diurna (pe langa salariu) conform zilelor petrecute in strainatate. Menzionez ca am stat in Grecia doua luni; asa zisa diurna mi-a fost platita doar pentru zilele in care am avut evenimente(mult mai putine la numar ca zilele petrecute acolo efectiv) - in zilele in care nu aveam evenimente, munceam normal, ca la birou; nu mi s-a dat nici un document de semnat ( formular A1) care sa ateste detasarea mea in strainatate, spunandu-mi-se ca este sufiecient contractul de munca romanesc iar “diurna” a fost chiar mai mica ca suma decat ceea ce stipuleaza legea. Pentru Grecia este 35€/zi, eu primind 30€/zi dar doar pentru zilele de eveniment. As vrea sa stiu daca exista vreo modalitate prin care as putea recupera banii pentru diurna pentru toata perioada petrecuta si lucrata in Grecia.
Va multumesc!
pop_m
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata doamna
Daca tot vreti sa vi se respecte drepturile, incepeti prin a va respecta singura dreptul de a fi informata - cititi codul muncii, ca sa va cunoasteti mai bine drepturile.
Legat de intorsul in Grecia, dupa ce cititi legea, puteti sa ii cereti angajatorului sa va comunice in scris documentele mentionate de @cornel vasile nitel mai sus, si sa nu acceptaci raspunsuri de genul contractul de munca e suficient.
Multumesc de ajutor :)
Am clarificat oarecum problema cu angajatorul cand i-am mentionat de o posibila sesizare catre ITM :)
Acum s-a nascut o alta problema ; avand in vedere ca eu lucrez la evenimente, adica noaptea in timpul weekendului, in Grecia, angajatorul are obligatia sa imi plateasca si spor de noapte? Mi-a spus ca daca imi plateste diurna nu mai este nevoie si de spor de noapte pentru zilele lucrate dupa ora 24, insa eu nu mai pot crede nimic din ce imi spune.
Ma puteti ajuta cu o informatie in acest sens? Daca exista vreo lege cu privire la sporul de noapte in alta tara din EU, puteti va rog sa imi dati legea?!
Multumesc de ajutor :)
Am clarificat oarecum problema cu angajatorul cand i-am mentionat de o posibila sesizare catre ITM :)
Acum s-a nascut o alta problema ; avand in vedere ca eu lucrez la evenimente, adica noaptea in timpul weekendului, in Grecia, angajatorul are obligatia sa imi plateasca si spor de noapte? Mi-a spus ca daca imi plateste diurna nu mai este nevoie si de spor de noapte pentru zilele lucrate dupa ora 24, insa eu nu mai pot crede nimic din ce imi spune.
Ma puteti ajuta cu o informatie in acest sens? Daca exista vreo lege cu privire la sporul de noapte in alta tara din EU, puteti va rog sa imi dati legea?!
art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...
2. art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Spor noapte
KasKas
Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa ... (vezi toată discuția)