avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme notariat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme notariat

Parintii mei sunt mutati din apartamentul din Bucuresti la tara in Prahova in casa parinteasca a bunicilor ramasa mostenire de ceva timp. Noi suntem inca 4 frati, fiecare la casa lui mai putin unul care a ramas in apartament. Eu fiind cel mai mic am decis sa vorbesc cu parintii mei si cu fratii mei sa facem acte la cine vrea parte la casa de la tara avand in vedere ca ai mei au o varsta inaintata si sa ne fie mai usor acum decat cand nu mai sunt ei. Toti am vorbit si hotarat ca nici unul nu vrea 'avere' la casa de la tara decat eu cel mai mic si ca toti vor parte de la apartament. M-am programat la notar cu parintii mei sa mergem sa facem un act de vanzare-cumparare pentru casa de la tara la notar. Totul bine bine si frumos ii iau pe ai mei si ne prezenetam la cabinetul notariat. Acolo surpriza.. Inca de la receptie ne ia doamna de acolo si ne spune ca ne obliga mai mult sa facem contract de intretinere.. Dupa o munca de lamurire am ramas la cum a spus ea...Am dat toate actele necesare, ne-a reprogramat pt alta data sa semnam actele... Ne-am prezentat la notar, eu cu parintii, a urmat o serie de intrebari din partea notarei si la un moment dat il intreaba pe tatal meu ceva si nu a inteles. Tatal meu avand o varsta de 75 ani si purtant aparat auditiv si nu a inteles corect. Aici fost momentul cheie cand notarita ne-a refuzat sa semnam actele pe motiv ca tatal meu nu a inteles si ca vrea un certificat de la INML precum ca nu a avut discernamant. (In secunda doi am vazut totul alb si mii de injuraturi in gand) .. Dar am zis ca stie mai bine ce cere si ce vrea.. La cateva zile reusesc sa il programez pe tata la INML pt acel certificat...dupa 3 saptamani ma duc cu el la comisie.. Iese certificatul dupa alte 2 saptamani, apt fiind sa semneze orice document doreste,(raspuns dat de catre de 5 medici din comisie ) sun la notar, ma programeaza peste alte 2 saptamani in contiile in care cand am plecat mi-a spus ca vine si sambata de acasa daca ii aduc certificatul si e ok sa semnam actele si supriza acum vine : Ajungem la notar si imi spune ca nu poate sa ia in considerare acel rezultat INML ca trebuie sa vin cu toti fratii sa semneze personal ei ca sunt de acord.
Acum eu vreau sa stiu daca a procedata corect si daca eu pot sa depun plangere dpdv legal.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:10, 17 August 2023
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, a procedat corect. Și nu cred ca nu v-a luat în considerare certificatul medico legal, ci a avut în vedere art.1091 alin 4 din Codul civil
"Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare."

Ați spus că doriți vânzare. Ma îndoiesc ca părinții au pretenția sa le achitați vreun ban și nici dvs nu le dați în realitate. Au fost n cazuri în care părinții si-au vândut proprietatea unui copil și acesta le-a întors spatele sau i-a dat afara din casa.
De aceea, v-a fost sugerata clauza întreținerii.
Nu prea înțeleg pentru ce anume sa faceți plângere. De asemenea, aveți posibilitatea sa va adresați altui birou notarial.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu inteleg de ce ati acceptat asa ceva si nu ati apelat la alt notar. Nu rezolvati cu nicio plangere nicaieri.
V-ati plimbat pe drumuri aiurea la pretentiile notarului...trebuia sa va duceti la altul.
Nici qcuma nu e tarziu daca nu vreti sa va duceti fratii la notar.
Cum exista intelegere si lucrurile sunt clare, puteati f bine sa faceti un contract de donatie.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am mare experienta cu notarii. La fel ca politistii peste 50% din ei orbecăie pe articolele de lege. Nu prea aveti ce ii face. Mergeti si discutati cu alti 2, 3 notari eventual programare telefonica. Faceti act de vanzare cumparare pe o suma modica. Daca te iei dupa unii notari ajungi rau ... Am multe cazuri concrete cu intamplari reale ...
Ultima modificare: Luni, 21 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Personal consider ca notarul a procedat corect, daca erati singura la mostenire era mai simplu, dar sa stiti ca niciodata nu se stie cum vor reactiona fratii, ca acum nu vor la avere, dar maine poate vor, cred ca asa trebuia procedat de la bun inceput, veneau toti fratii, semnau ca nu au pretentii acum sau niciodata si se rezolva
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
semnau ca nu au pretentii acum sau niciodata si se rezolva


acum nu pot avea pretentii ca parintii traiesc si la o mostenire viitoare nu se renunta, adica nu poti sa zici de acum ca nu o sa ai pretentii candva.
Cu ce poti fi de acord, poti fi cu instrinarea, ceea ce nu prea conteaza oricum, adica se poate instraina oricum.
de atacat nu aveau motive sa atace, o data ca raman chestii de mostenit, deci nu le incalca rezerva si 2, se poate dovedi ca tatal a avut discernamant la semnare.
trebuia sa se rasuceasca pe calcaie de cand i-au trimis la iml.
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere daiana87 daiana87 Buna ziua.. Problema sta in felul urmator: in iarna anului trecut fratele meu a incheiat un contract de intretinere cu parintii nostri cu acordul tuturor ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament catre copil ADINABODESCU ADINABODESCU Buna ziua.Soacra mea a murit anul trecut. Socrul meu, impreuna cu sotul meu au mostenit apartamentul in care sta socrul meu. Eu am doi baieti, amandoi cu sotul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)