avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Buna ziua..

Problema sta in felul urmator: in iarna anului trecut fratele meu a incheiat un contract de intretinere cu parintii nostri cu acordul tuturor fratilor(eu,o sora si inca un frate),fratele ne-a dat o anumita suma de banii drept "mostenire";la inceputul acestui an fratele a desfacut contractul de intretinere si acesta a fost refacut cu soramea fara a ne mai cere noua(mie si celuilalt frate) parerea sau acordul si avand pretentia ca banii care i-am primit drept "mostenire" de la fratele meu sa ii dau eu inapoi si sa raman practic fara nici un drept la mostenire.E corect ca ea sa faca contractul fara sa imi mai dau acordul si sa semnez?Iar normal ea trebuia sa dea banii inapoi pe care i-am primit eu drept mostenire.Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:18, 4 Martie 2013
In primul rand banii pe care I ati primit nu sunt mostenire. Nu sunt practic ...nimic...nu au suport...sunt un far manual facut de fratele dvs fiecaruia.
Contractul de intretinere poate fi incheiat si fara acordul dvs, insa dvs puteti sa l atacati in instanta daca nu s a Prestat intretinerea parintilor dvs dupa decesul acestora.
După decesul părinţilor, contractul de întreţinere încheiat de ei cu sora dumneavoastră va putea fi atacat fără ca dumneavoastră să trebuiască să dovediţi ceva.

Art.1091(4) C.civil instituie prezumţia de gratuitate a unui astfel de act, sarcina de a proba nemaiaparţinînd moştenitorilor care invocă gratuitatea, ci moştenitorilor care au beneficiat de actul încheiat cu defunctul:

Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)