avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am fost căsătorită cu un bărbat timp de 15 ani ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am fost căsătorită cu un bărbat timp de 15 ani fără să ...

Am fost căsătorită cu un bărbat timp de 15 ani fără să avem copii.

In ultimul an de căsătorie am făcut un copil.

Fostul soț l-a recunoscut și plătește pensie alimentară.

La 6 luni de la nașterea copilului eu am depus dosar de divorț pentru că relația dintre noi era foarte degradată, de mai mulți ani. El nu s-a opus, nu a fost reprezentat de avocat, a fost de acord cu tot ceea ce am cerut.

Reiau un pic calendarul:
Copilul s-a născut în martie 2010
În septembrie 2010, am depus dosarul de divorț.
In maxim un an s-a încheiat și căsătoria și s-a stabilit în instanță pensia alimentară și custodia.

La un an de la divorț și la doi ani de la nașterea copilului, eu am plecat din oraș cu copilul.

Până să plec, fostul soț vizita săptămânal copilul deși nu aveam program stabilit în instanță și răspundea oricăror solicitări (mai ales celor financiare, chiar dacă plătea și plătește pensie alimentară cu regularitate)

După ce ne-am mutat la 250 de km de oraș, fostul soț vizita copilul cam de 5-6 ori pe an, suna de sărbători și trimitea pachete, cadouri copilului. Câteodată ne deplasam noi la el ca să ținem legătura cu bunicii paterni și ne vedeam și cu aceste ocazii.
.............................
Imediat după divorț a intrat într-o relație și, din câte știu, și-a dorit de la început copii cu noua parteneră (cu 9 ani mai tânără decât el), așa că văzând că sarcina nu se instalează spontan, au început să investigheze. Concluziile sunt că partenera nu avea și nu are nicio problemă de sănătate care să o împiedice să obțină o sarcină iar el a ieșit infertil conform investigațiilor medicale.

El a insistat și a investigat situația, atât în orașul în care trăiește cât și în alte centre medicale mari din țară și din străinătate și toate analizele spun că are probleme de infertilitate.

Pentru că știa că e tată, nu a crezut toate analizele făcute și a insistat ani la rând cu consultații și investigații și a făcut 6 fertilizări in vitro, deși a întâlnit medici care i-au spus să apeleze la bănci de spermă și are dovezi scrise pentru asta.
Pentru că nu a acceptat ideea de a folosi material din băncile de material genetic, a făcut fertilizări numai cu material propriu și nu a reușit să aibă copii.

Anul acesta, cu un dosar de analize aproximativ de-o seamă cu copilul căruia îi plătește pensie alimentară de 13 ani și cu un teanc de chitanțe, bonuri, contracte și facturi in valoare de aproximativ 140.000 de lei a deschis dosar de tăgadă a paternității.

Precizez că diagnosticele, analizele și investigațiile au o vechime de 12-13 ani, adică, au date ulterioare nașterii copilului și dar nu s-au oprit niciodată (are analize și dovezi pe fiecare an). A depus la dosar inclusiv analize din acest an.

El susține că nu a pornit cu ideea că nu este copilul, dar susține că multele investigații i-au creat în timp această suspiciune și dorește să afle adevărul. Are dreptul?

Se pare că motivul analizelor care îl scot infertil este oreionul pe care l-a avut în copilărie. (are dovada că a avut oreion, adică are și dovada că istoricul de infertilitate este dinainte de nașterea copilului).

Ce spuneți? Instanța mă poate obliga să accept testul ADN? (pe care l-am refuzat deși el a încercat pe cale amiabilă aproximativ doi ani)
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
Mihacaga, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:49, 15 Noiembrie 2023
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de 3 ani începe să curgă din momentul când a aflat că nu-i copilul lui, și nu de când s-a născut copilul.

Așa stabilește legea și în baza acestei legi instanța poate dispune efectuarea testului ADN.

Dumneavoastră ce motiv aveți să refuzați efectuarea testului ADN`?
Dacă cu adevărat este copilul lui natural, v-ar avantaja.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
Dapix, utilizator
Mulțumesc!

Acum înțeleg că nu există un șablon aplicabil în orice situație chiar dacă legislația prevede un termen clar de prescriere.

Am crezut că este mai simplu, văzând textul formulat de avocat, pentru că este ca și cum fostul meu soț nu este de acord cu sine: a recunoscut copilul (oricum copilul născut în timpul căsătoriei are că tată pe soțul mamei) și ulterior vine să se contrazică deschizând acțiunea de tăgăduire a paternității.
17 din 17 utilizatori consideră
acest răspuns util
Omul nu se contrazice deloc, ci vrea să afle adevărul dacă copilul este fiul lui natural.
Este legal ce vrea și instanța va dispune legal testul ADN`?

Prescrierea operează la 3 ani după ce a aflat că nu-i copilul său, și nu la 3 ani de la naștere.
V-am mai spus asta mai devreme.

(Editat)

Trebuie să aflați măcar acum, că la orice instanță de judecată, nu se judecă după șabloane.
Fiecare speță este personalizată, așa că și procesul dvs se va judeca personalizat, nu după un șablon care nu există în instanță.

Dar nu putem înțelege, cei cu împotrivirea dvs la efectuarea testului ADN dacă știți sigur că este copilul lui natural`?!
Dacă nu vă prezentați la testul ADN dispus de instanță, procesul îl aveți pierdut din start.

Păi cum vă puneți întreabarea, dacă are dreptul să afle dacă e copilul lui natural`?!
Când nu ai nimic de ascuns, nu pui astfel de întrebare ilogică.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
gi-jane2, moderator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Am crezut că este mai simplu, văzând textul formulat de avocat, pentru că este ca și cum fostul meu soț nu este de acord cu sine: a recunoscut copilul (oricum copilul născut în timpul căsătoriei are că tată pe soțul mamei) și ulterior vine să se contrazică deschizând acțiunea de tăgăduire a paternității."

Cateodata e simplu, cateodata nu. Conteaza circumstantele.
Raționamentul dvs e insa greșit. Sotul nici macar nu a recunoscut copilul, ci e prezumat a fi tatal ca e vb de un copil nascut sau conceput in timpul casatoriei. Chiar de era vb de un copil nascut in afara casatoriei si il recunoastea, nici atunci nu " se contrazicea". El l-a recunoscut cu buna credinta, numai ca peste ani a aflat ca cea cu care a convietuit l-a mintit si atunci contesta recunoasterea pt ca nu corespunde adevarului, nu pt ca s-a sucit. Daca il recunostea, putea contesta oricand, nu mai avea un termen de prescriotie.
In cazul dvs, ca exista un termen de prescriptie de 3 ani, el curge de la data cand s-a nascut copilul sau in cazul lui, de cand afla ca nu e sau e posibil sa nu fie al lui. Aici ne incurcam si lasam sa se pronunte instanta.
Mi-as dori sincer sa aflu cum apreciază instanta daca s-a implinit sau nu, termenul.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
gi-jane2, moderator
Începe să îmi pară rău că nu am postat anonim. Am postat sub un nume cum o fi, realizând că veți sări pe mine cu astfel de întrebări la un moment dat. Căsnicia noastră a fost ciudată și ne-am complăcut amândoi ani în șir.

La prima convorbire cu fostul soț pe tema testului ADN, am spus că ar fi bine să facem acest test deoarece căsătoria noastră era cum era și "fiecare era cu ale lui". Exact așa am spus, și avocatul lui, după ce înșiră un istoric medical ulterior datei de naștere a copilului, invocă ideea că chiar răspunsul meu telefonic a întărit suspiciunea pentru care s-a deschis acțiunea de tăgăduire a paternității. Se poate construi o argumentație pe așa ceva? Nu e SMS, nu a rămas scris nimic nicăieri și se pare că nu am fost înregistrată. Se poate că termenul de 3 ani să curgă de la această convorbire telefonică ce a avut loc în perioada de încercări pe cale amiabilă , adică înainte de înregistrarea dosarului cu aproximativ jumătate de an?
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2023
Mihacaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna seara! va rog sa ma ajutati cu un sfat! sunt in proces de ... Jane14 Jane14 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Sunt in proces de tagada paternitate, inaintat de sotul meu! Copilul nu este al lui, s a nascut in timpul ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)