avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fără plata învățământ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fără plata învățământ

Buna ziua!
Lucrez în învățământ de 6 ani cu contract pe perioada nedeterminata și îmi doresc ca începând cu 1 septembrie sa îmi iau concediu fără plata 1 an de zile pentru a mă angaja în sectorul privat, se poate sau trebuie musai sa îmi dau demisia?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:41, 23 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, înregistrat la M.M.S.S.-D.D.S. sub nr. 1199 din data de 5.07.2023


Art. 32. -
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, angajaţii au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afectează vechimea în învăţământ.

(2) Angajaţii care urmează, completează, îşi finalizează studiile, precum şi cei care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui post sau unei funcţii în învăţământ au dreptul la concedii fără plată pentru pregătirea examenelor sau a concursului, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afectează vechimea în învăţământ/muncă.

(3) Angajaţii beneficiază şi de alte concedii fără plată, pe durate determinate, stabilite prin acordul părţilor.

(4) Cadrele didactice titulare au dreptul la concediu fără plată pe timp de un an şcolar, o dată la 10 ani, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ/inspectoratului şcolar (în cazul personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control), cu rezervarea postului didactic/catedrei pe perioada respectivă.

(5) Personalul didactic auxiliar şi nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată are dreptul la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie al instituţiei/unităţii prevăzute în Anexa nr. 3, cu rezervarea postului pe perioada respectivă.

(6) Concediul prevăzut la alin. (4) poate fi acordat şi anterior împlinirii a 10 ani de vechime. Personalul didactic titular prevăzut la alin. (4) cu peste 10 ani vechime în învăţământ care nu şi-a valorificat acest drept poate beneficia de concediul fără plată şi cumulat, în doi ani şcolari, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere că nu i s-a acordat acest concediu de la data angajării până la momentul cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata pentru motive personale UmiD UmiD Buna ziua ! Am 37 ani lucrati in invatamant , fara intrerupere . Anul trecut si anul acesta scolar sunt in concediu fara plata . Pot sa imi iau inca un an ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata invatamant simulink simulink Buna ziua! Sunt titulara in invatamant de 2 ani. Pot sa cer concediu fara plata? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata maria1956 maria1956 In ce conditii profesorii pot beneficia de concediu fara plata? Multumesc (vezi toată discuția)