avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mostenitor drepturi refugiati din Ardeal!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mostenitor drepturi refugiati din Ardeal!

Sunt din Bucuresti. Tatal meu, cand era in viata, la pensie, a fost refugiat din Ardeal si beneficiar a prevederilor legii 189/2000.
Decizia de la casa de pensii o am acasa doar in copie.
Ulterior el a decedat. Dupa el si mama mea a obtinut drepturi de mostenitor potrivit aceleiasi legi. Si aceasta decizie o am in copie acasa. Nu mai gasesc insa niciunul din aceste acte originale. Patintii au decedat.
Daca inteleg bine prevederile legii au fost completata de o noua lege, 154/2021.
Potrivit acesteia si copiii celor refugiati au unele drepturi ca mostenitori.
Intrebarea mea e daca si eu ca fiu al tatalui meu, si al mamei mele (ambii fosti beneficiari ai legii 189/2000) pot beneficia de unele compensatii/drepturi de urmas potrivit legilor in vigoare?
As vrea sa stiu daca pot face demersuri pe baza actelor ce le detin (fara sa mai am decizii;e parintilor in original) si ce drepturi as putea obtine, ca actual salariat.
Cel mai recent răspuns: martiandig , utilizator 20:34, 11 Februarie 2024
Buna ziua

pot beneficia de unele compensatii/drepturi de urmas potrivit legilor in vigoare?

Raspunsul este da.

Persoanele vor beneficia de prevederile prezentei ordonanțe cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea și de următoarele drepturi:
a) asistență medicală și medicamente, în mod gratuit și prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizărilor;
b) transport urban gratuit cu mijloace de transport în comun aparținând unităților cu capital de stat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou);
c) 6 călătorii dus-întors gratuite, anual, pe calea ferată română, clasa I, cu mijloace de transport auto sau, după caz, cu mijloace fluviale, la alegere; în cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titular acesta poate oferi gratuitatea călătoriei și pentru o persoană care să îl însoțească și să îl ajute pe timpul călătoriei;
d) un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o stațiune balneoclimaterică;
e) scutire de plata taxelor de abonament pentru radio și televizor;f) prioritate la instalarea unui post telefonic, precum și scutire de plata taxei de abonament;g) acordarea, la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.

Cererile pentru stabilirea drepturilor prevăzute în prezenta ordonanță se depun la casa județeană de pensii sau, după caz, la Casa de Pensii a Municipiului București.
Buna ziua,
Am citit mesajul Dvs catre domnul avocat . Cazul meu este similar cu ce aveti Dvs
Si tatal meu a fost refugiat din Ardeal si beneficiar al prevederilor legii 189/2000. Anul acesta el a decedat. Am depus cerere la Casa de Pensii a Municipului Bucuresti in calitate de urmas, pentru a beneficia de drepturile acordate de O.G. nr.105/1999. Luna trecuta am primit decizia in care Comisia pentru aplicarea O.G. nr.105/1999 stabileste ca am dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din indemnizatia de care ar fi beneficiat tata,incepand cu 01 ianuarie 2024.
Am intrebat la Casa de Pensii Municipiul Bucuresti despre alte drepturi daca am si mi-au spus sa ma adresez la Sectorul in care domiciliez.
Am fost la Casa de Pensii a Sectorului de care apartin. Am aratat decizia si domnii de la ghiseu mi-au spus ca sunt prima persoana care vine cu o asemenea solicitare (am intrebat de alte beneficii,pe langa plata 50% a indemnizatiei parintelui decedat (de exemplu: reducere retete medic famile ,reducere la taxe si impozite, gratuitate metrou,etc)) . Mi-au spus ca ei nu au stiinta de aceste beneficii,practic ca nu exista alte beneficii. Sau daca sunt, nu la ei trebuie sa ma adresez.
As dori sa va intreb,daca Dvs aveti vreun rezultat si daca ati obtinut drepturi ca cele mentionate de mine.
Multumesc si as aprecia primirea unui raspuns din partea Dvs.
Multumesc pentru experienta dv. Eu n-am ajuns atat de departe. Acum m-ati incurajat sa fac si eu demersurile necesare. N-am depus inca dosarul la Casa de Pensii. Am vazut raspunsul d-lui avocat, si se pare ca teoretic avem mai multe drepturi. Din pacate, e foarte posibil ca in practica sa fie alta situatie. Ce m-ar interesa pe mine e daca dv ati avut la dosar vechea decizie pe numele tatalui in original? (Eu nu mai am decat o copie) Si inca ceva: pe lista actelor necesare, de pe site-ul de la Casa de pensii figureaza si talon de pensie. Dar eu nu sunt la pensie sunt salariat. Dv in ce situatie sunteti?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
Mmiihh, utilizator
Buna ziua si multumesc pentru mesaj.

Eu am depus dosarul anul asta in iunie si decizia are data de august,dar prin posta am primit-o in septembrie. La intrebarea Dvs,da am vechea decizie in original ,dar va cere copie (copie hotărâre și decizie de încadrare în drepturile prevăzute de Legea nr. 189/2000 pentru părintele decedat;) De talon nu a fost cazul,nu am anexat nimic.
Pe site-ul Casei de Pensii este cererea care trebuie completata (2 pagini cu cele 2 declaratii de pe final) si acolo scrie ce acte trebuie anexate.
Aceasta am completat-o si eu. Dati pe CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCURESTI - Juridic -Legea 154/2021 - Cerere Legea 154/2021 (cred ca partea ce Acte necesare se refera la cei care initiaza dosarul de refugiat,dar Dvs aveti deja acea decizie)

Drepturile mentionate de avocat sunt drepturile celor refugiati, de acestea a beneficiat tatal meu. Eu doresc sa stiu daca si noi ca urmasi avem ceva din aceste drepturi.
Am fost ieri la Casa de Pensii S1 si la ghiseu era chiar persoana care emite deciziile,poate chiar si pe a mea. Si mi-a spus ca nu a auzit de asa ceva. S-a consultat cu alte 2-3 persoane si a mai dat un telefon si raspunsul a fost o ridicare de umeri.

Oricum darea in plata este cu 01 ianuarie 2024.
Faceti cererea si dosarul ca dureaza raspunsul 3-4 luni. Depuneti la Registratura,dureaza 3 minute.

O sa sun in Ardeal la Casa Pensii Cluj la juridic poate,ei sunt mai familiarizati cu problemele astea.

Va doresc succes. Putem tine legatura

Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
124543, utilizator
Multumesc frumos, d-le avocat.

Alte discuții în legătură

Referitor la legea 154/2021, se poate face dovada refugiului ... neluvlad neluvlad Referitor la Legea 154/2021, se poate face dovada refugiului din Bucovina de Nord unui parinte prin declaratie cu martori in cazul in care la Arhivele Statului ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 154/2021 ILER ILER Buna ziua, Și eu vă rog să mă ajutați cu interpretarea acestei legi - Legea nr. 154/2021, precum și Legea nr. 130/2020. Pe scurt: o persoană, nascută ... (vezi toată discuția)
In legatura cu pensia de urmas legea 154/2021,mama are pensie ... mili69 mili69 in legatura cu pensia de urmas legea 154/2021,mama are pensie de refugiat cf lege 189,tata a beneficiat si el de pensie de refugiat cf lege 189,acuma daca tata ... (vezi toată discuția)