avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de PARCHET, unde ...

Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de PARCHET, unde se poate depune cererea pentru redeschiderea dosarului penal? Se depune la aceeași unitate de PARCHET, la un organ superior sau la PARCHETUL GENERAL? Se poate depune la PARCHETUL GENERAL?
Cel mai recent răspuns: ceciliabraek@gmail.com , utilizator 16:09, 5 Septembrie 2023
În situația în care se dispune clasarea într-un dosar penal, aveți dreptul ca în termen de 20 de zile de la momentul comunicării ordonanței prin care s-a dispus clasarea să formulați o plângere la procurorul ierarhic superior celui care a dispus clasarea, apoi dacă și acesta nu admite plângerea, la judecătorul de cameră preliminară în condițiile stabilite de lege.
Doresc să formulez o cerere pentru redeschiderea urmăririi penale în cauză în conformitate cu prevederile art.335 din Codul de procedură penală. Vă mulțumesc.
Ce puteati sa faceti dumneavoastra era plangere impotriva solutiei de clasare care ar fi fost solutionata de procurorul ierarhic superior. In situatia in care acesta ar fi mentinut solutia, astfel cum v-a precizat si colegul meu, va adresati judecatorului de camera preliminara. Art. 335 Cpp prevede o redeschidere ex officio si nu la cererea persoanei interesate. Probabil ati depasit termenul de 20 zile pentru plangere. Incercati poate o audienta la prim procuror in care sa invederati oportunitatea redeschiderii dosarului penal, evident indicand si elemente noi daca au aparut pe parcurs care sa conduca la o temeinicie a redeschiderii. Este doar o solutie de ultim resort care poate sau nu sa aiba eficienta.
Am formulat plângere la primul procuror împotriva ordonanței de clasare, dar aceasta a fost respinsă, din punctul meu de vedere bazat pe lege, a fost respinsă abuziv și nelegal. Am formulat plângere și la instanța de judecată, dar și aici plângerea a fost respinsă, tot nelegal și abuziv. În cauza existentă, în care s-a dispus clasarea, nu s-a dorit administrarea tuturor probelor solicitate, nu au fost audiate nici persoanele indicate ca martori, nu s-au făcut expertizele judiciare solicitate, nu s-a efectuat extinderea cercetărilor pentru toate faptele, etc. Lucrătorul de poliție judiciară nu a efectuat toate cele menționate, iar procurorul de caz a dispus clasarea pe baza unor cercetări superficiale, deficitare, nedorindu-se aflarea adevărului și administrarea tuturor probelor solicitate. Personal am suspiciuni că aceste instituții doresc să îi protejeze pe cei susceptibili a fi comis toate faptele sesizate, având în vedere soluțiile dispuse și modul în care lucrătorul de poliție judiciară a efectuat cercetările.
Luati legatura cu un avocat care sa vada motivarea celor 2 respingeri si temeiul de clasare.

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei de clasare/penal georgem80 georgem80 Buna seara, Cu speranta ca voi putea fi ajutat, ingadui sa adresez si sa prezint umatoarea situatie de fapt. In 12 August .2016 a fost inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Cine emite ordonanta cand se cere redeschiderea unui dosar penal? desirelia75 desirelia75 in ian 2014 a fost solutionat un dosar penal prin scoaterea de sub urmarirea penala a lui X. in 2016 cer redeschiderea acestui dosar deoarece au aparut ... (vezi toată discuția)
Atac in instanta refuzul redeschiderii dosarului? aidu aidu Procurorul de caz a clasat plangerea - fapta nu exista. Procurorul general a respins plangerea impotriva ordonantei de clasare - retinand insa ca fapta nu e ... (vezi toată discuția)