avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reținere cuantum asigurare de viață fără acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reținere cuantum asigurare de viață fără acordul angajatului. ...

Reținere cuantum asigurare de viață fără acordul angajatului.
O persoană lucrează în producție, sector privat, la o companie cu aprox. 3000 angajați. În fiecare an, în luna iulie/august, pe fluturașul de salariu apare o notă: "Asigurare de viată-40 ron, reținere asigurare de viață-22 ron".
Angajata, la fel ca și ceilalți angajați, nu a semnat vreo clauza adițională la contractul de muncă/ vreun acord și nu i s-au dat nici un fel de informații (de ce se face reținerea 1 dată pe an, cine este asiguratorul, cine vor fi beneficiarii, dacă asigurarea acoperă eventualitatea unei boli/accident etc).
La o ședință, angajații au intrebat de ce li se rețin acești bani, dar nimeni nu a dat un răspuns clar, au ezitat și s-au fofilat. O angajață a spus ca se obișnuiește, la aceste companii mari, să se rețină sume cu titlul 'asigurare de viață' pe următorul motiv: dacă cineva din familia angajatului decedează, atunci compania îi oferă angajatului un ajutor financiar .
Este legal așa ceva?
Mulțumesc pentru timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:06, 8 Ianuarie 2024
Nu este legal, fara acordul dvs....
Ceea ce spuneti este un fel de CAR, dar fara acordul persoanelor in cauza. Daca vor sa ajute salariatii o pot face in mod legal din rezultatele financiare. Incercati sa intrebati in scris cu nr de inregistrare conducerea ce reprezinta suma retinuta fara consimtamantul salariatului si temeiul legal dupa care vi se face retinerea. Mai departe exista si ITM.
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
ibn, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Posibil sa fie trecut in contractul de munca si sa nu stiti dvs., altfel nu imi vine sa cred ca o firma care plateste anual probabil undeva la 36 milioane euro (3000 ori o medie de 1000 euro/angajat ori 12 luni), se "bucura "la 38000 euro(3000 ori 62=18600 ron aproximativ 38000 euro).Nu pare logic
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
nicunicolae10, utilizator
Dat fiind faptul ca discutam de o companie de aprox. 3000 de salariati, conform Codului Muncii și Legii 367/2022 aveți un contract colectiv la nivel de ramură. Verificați textul acestuia. Posibil sa aveți acolo o asemenea clauza.
Asigurarea este un beneficiu. Daca firma plateste niste bani in numele dvs ca sa puteti beneficia de aceasta sigurare atunci banii respectivi trebuie sa apara pe fluturasi, ceea ce nu inseamna insa ca va afecteaza salariul negociat. Vorbiti cu cineva mai in masura sa va lamureasca, poate cineva de la resurse umane.

Alte discuții în legătură

Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu printr-o clinica privata ionut_boss1989 ionut_boss1989 Buna ziua Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu prin Signal Iduna (clinica privata sau un fel de asigurator medical) in valoare de 400 euro / ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate metropolitan life si fondul de la stat cnas. Pagubitul12 Pagubitul12 Buna seara, Compania la care sunt angajat are incheiata o asigurare de viata cu Metropolitan Life. Pe brosura este specificat faptul ca indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)
Decizie angajator mihailov mircea mihailov mircea Lucrez sofer la o firma,iar in data de 04 01 2010 ni s-a adus la cunostinta decizia angajatorului,de a se opri bani din salariu pentru contributia la plata ... (vezi toată discuția)