avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu printr-o clinica privata

Buna ziua

Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu prin Signal Iduna (clinica privata sau un fel de asigurator medical) in valoare de 400 euro / anual. Ei spun că decontează analize in limita a 400 de euro pe an. Tot ce depășește acea suma devine beneficiu in natura deci se supune regimului taxării. Eu nu înțeleg cum funcționează acest sistem deoarece îmi opresc lunar 170 lei din salariu net. Am calculat 170 lei x 12 luni și vine 2040 lei (fix 400 euro / an). Compania se laudă că e un beneficiu însă ei rețin banii ăștia din salariu.

Repet, nu mă pricep la zona asta dar îmi pare că e o fraudă la mijloc și nu înțeleg de ce îmi rețin 170 lei daca eu efectiv nu am utilizat deloc serviciile Signal Iduna.

Am întrebat și alți colegi și sunt în aceiași situație (unora li s-au oprit mai mulți bani din salariu net pt că au avut analize), spre exemplu, un coleg și-a făcut DOAR radiografie la deget și când a întrebat compania de ce i se oprește 170 lei lunar din salariu net...i s-a răspuns "ai avut o analiză și ai depășit plafonul de 400 euro pe an prin urmare tot ce ai depășit devine taxabil". Nici eu nici el și nici alți colegi nu înțeleg de ce se întâmplă asta și mereu când întrebam... primim astfel de răspunsuri.

Are cineva o explicație dpdv legal ?
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 14:55, 28 Decembrie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneți,le ca renuntati la " beneficiu".
O să le spun de îndată ce mă întorc, Joi.

Problema e că pare ca beneficiu obligatoriu și s-ar putea sa nu poate să mi-l anuleze.

Ce am de făcut ? E normal să mi se ia bani din salariu net ? Mai e cineva care a întâlnit astfel de situații ?

gi-jane2 a scris:

Spuneți,le ca renuntati la " beneficiu".


nu e normal
Conform Codului Muncii TITLUL IV - Salarizarea
CAPITOLUL 3 - Plata salariului
Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Prin urmare orice retinere fara o justificare legala este ...ilegala. Atentie ca nu cumva dvs., la angajare, sa fi semnat o polita de sigurare, pe langa contractul de munca, si un acord de plata lunara a acesteia.

Pe de alta parte angajatorul prezinta in mod tendentios si eronat faptul ca va ofera un beneficiu la angajare asigurarea medicala, din moment ce dvs platiti pentru ea. Deci nu e beneficiu. Angajatorul daca se foloseste de prevederile Cod Fiscal art 76, al .4 , lit.f) "primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană" , aceasta constituie evaziune, deoarece nu acesta suporta cheltuielile mentionate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa cititi cu atentie fluturasul de salariu, poate cei 170 lei nu sunt retineri ci sunt sume neimpozabile.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza salariul net din total brut Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza salariul net din total brut. Ex. net:1.187-1.193 ron si bonuri de masa. Bonurile de masa sunt in functie ... (vezi toată discuția)
Interzicerea retinerii cotizatiei pentru sindicat pe statul de plata...legal? arhontele arhontele 1.Are dreptul Ministerul sa intervina in raportul juridic dintre un angajat si angajator pentru a interzice retinerea cotizatiei sindicale? 2.Codul Fiscal nu ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate încheiată de angajat gabriela.dia gabriela.dia Va solicit raspunsul pentru intrebari privind asigurarea de sanatate incheiata de angajat. 1. Suma de 400 EURO/ an pentru abonament de sanatate cf art 76, ... (vezi toată discuția)