avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun la partaj in casatorie?

Daca sunt casatorit si cumpar doar cu fondurile mele un apartament, pe numele parintilor, la un eventual partaj sotia are vreun drept la acest bun? Se considera bun comun?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:10, 19 Septembrie 2023
Multumesc pentru raspunsuri. Banii provin din salariul meu + dividende incasate pe numele meu. Precizez ca aceste venituri sunt realizate in mare parte inainte de casatorie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci banii de dinainte de casatorie sunt bani proprii, banii obținuți după căsătorie sunt bani comuni. Practic doriți sa cumpărați un apartament părinților din bani comuni, sens în care soțul poate emite pretenții pentru partea sa din suma.
Ce puteți face este sa schimbați regimul matrimoniale printr-o convenție scrisa sau sa faceți un act de donație câtre părinți prin care sa fie de acord și soțul cu plata banilor pentru apartament.

georgesima a scris:

Multumesc pentru raspunsuri. Banii provin din salariul meu + dividende incasate pe numele meu. Precizez ca aceste venituri sunt realizate in mare parte inainte de casatorie.

5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum parintii vor fi proprietari, nu conteaza regimul dvs matrimonial si nici daca declarati ca banii sunt proprii sau comuni.
Daca sotia are pretentii, va trebui sa dovedeasca ca sunt si banii ei acolo.
1 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca tot va e teama de divort & partaj, de ce v-ati mai casatorit? Puteati ramane in comuniune de bunuri. Daca faceti cum vreti, atunci, la decesul parintilor veti fi mostenitor. Iar daca Doamne fereste veti muri, sotia va mosteni un sfert din apartament. Ca asa e Codul Civil. Daca cumparati pe numele parintilor, trasabilitatea banilor prin banci se vede, putandu-se determina sursa banilor. Asta daca sotia vrea sa o faca vreodata. Succes!
Buna ziua,

Veniturile sotilor sunt comune,asadar, sotia, in fata instantei de judecata , poate invoca acest aspect.

Deci, daca pretul este platit din veniturile comune, sotia poate invoca un drept de creanta.

Daca, insa, in vederea platii pretului sunt investite venituri proprii(provenite din vanzarea unui bun propriu, spre exemplu), sotia nu are niciun drept asupra imobilului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care ... Valentina1998 Valentina1998 Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care voi achita din sume proprii (vanzarea unei garsoniere dobandita inainte de casatorie) suma de ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)
Un imobil achiziționat în timpul căsătoriei, cu bani dintr-un cont de economii constituit anterior căsătoriei, este bun propriu ? hmarce hmarce Un imobil achizitionat in timpul casatoriei cu bani ridicati dintr-un cont propriu de economii constituit anterior casatoriei este propriu ? (vezi toată discuția)