avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva conducerii scolii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva conducerii scolii

Buna ziua,

Copilul meu impreuna cu clasa lor au fost mutati intr-o sala de biblioteca la scoala unde stau foarte ingramaditi(culoarele intre banci au maxim 30 de cm) iar copii care stau la geam sau fereastra nu au acces la culoar deloc, trecand prin spatele colegului, unde in unele locuri sunt si 20 cm incluzand scaunul colegului, Asta deoarece a mutat o grupa de gradinita cu program prelungit in structura scolii(cu toate ca sunt structuri detinute de scoala care pot prelua aceasta grupa).

Decizia directorului scolii incalca mai multe prevederi din Ordinul nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor dar si din Normativ din 2022 privind proiectarea, realizarea şi exploatarea construcţiilor pentru şcoli şi licee - Indicativ NP 010-2022 cum ar fi:
- cubajul de aer per persoana este de 1.3 m3 in loc de 5-8 m3 cum prevede normele de igiena dar si altele
- este imposibil de respectat normele de siguranta de la articolul 4.2.4.2 din NP 010-2022 punand in pericol vietile copiilor in caz de urgenta.

Avand in vedere ca mutarea grupei de program prelungit este in sine impotriva Ordinul nr. 1456/2020 art 5 alin 3, si directorul scolii nu vrea sa remedieze situatia, am putea face o plangere penala impotriva directorului?
Ce am gasit ar fi urmatoarele articole:
Abuz in serviciu: Art 297 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Rele tratamente aplicate minorului: Art 197: Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Din pacate directorul scolii are multe cunostinte la primarie si alte institutii ale statului, si nu credem ca DSP sau ISU vor putea impune o remediere a situatie pe baza incalcarii normelor de mai sus.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 10:42, 21 Septembrie 2023
Bună dimineața! Fapta directorului nu este abuz în serviciu. Există decizia Curții Constituționale care a stabilit faptul că, pentru a exista fapta de abuz în serviciu, trebuie să fie încălcate prevederi legale prevăzute în legislația primară( ex: lege, Ordonanță de urgență) . Nerespectarea prevederilor ordinului invocat de dumneavoastră nu va atrage răspunderea penală a directorului. Personal, nu cred că se află nici în a doua situație expusă de dumneavoastră . Dumneavoastră puteți depune plângere, dar soluția va fi de clasare pentru ambele fapte reclamate de dumneavoastră. Cea mai bună soluție rămâne aceea de a sesiza DSP și ISU chiar dacă nu aveți încredere în aceste instiuții. S-ar putea să fiți plăcut surprins de activitatea lor.
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns.

Conform legii invatamantului 198/2023 Art 106 alin (1) punctul (b) :
(1) În calitate de membri ai comunității școlare,
beneficiarii primari ai învățământului preuniversitar au
următoarele drepturi:
b) dreptul de a învăța în spații adecvate desfășurării
activităților didactice și conexe. Spațiile trebuie să respecte
normele de igienă, de protecție a muncii, de protecție civilă și
de pază contra incendiilor, să fie adaptate particularităților de
vârstă și nevoilor de învățare și numărului de beneficiari primari

Daca am inteles corect raspunsul dumneavoastra incalcarea acestei prevederi din legislatia primara ar insemna abuz in serviciu, avand in vedere ca directoarea scolii incalca dreptul copiilor de mai sus, corect?
Bună seara! Ați înțeles foarte bine răspunsul meu. Nu am acum posibilitatea de a verifica legislația indicată de dumneavoastră, dar dimineața mă ocup și o să revin cu un răspuns. În principiu s-ar părea că ati găsit un temei pentru o plângere penală. Nu vreau să vă descurajez, dar o să constatați faptul că nu e prea plăcut să fii justitiabil în România. Nu știu dacă aveți studii juridice, dar chia dacă nu veți deduc din mesajele dumneavoastră că știți unde să căutați răspunsuri (Atenție! Nu tot ce găsiți pe net mai este de actualitate) . Dacă totuși vă decideți să faceți acest demers fără un ajutor din partea unui avocat, primul lucru important este sa vedeți prevederile privind ce anume trebuie să conțină plângerea. Al doilea lucru de studiat e art.81 Noul cod de procedura penala, drepturile părții vătămate. Un sfat personal: eu unul as face întâi sesizări la DSP și ISU. Răspunsurile primite la aceste sesizări pot fi atașate la plângere, în cazul în care veți mai dori sa o depuneți.
Bună dimineața! Situația din sala de clasă descrisă de dumneavoastră ( faptul că sunt încălcate normele de igienă, protecția muncii, protecție civilă și paza contra incendiilor) trebuie să fie constatate de către autorități care au această atribuție. Conform art 209 alin. (2) lit b din Legea 198/2023 decizia directoarei este abatere disciplinară. Pentru sancționarea cadrului didactic este nevoie de un raport întocmit de către specialiști din cadrul DGASPC ( art. 209 alin. (3) din același act normativ) iar pe perioada cercetării disciplinare cadrul didactic este suspendat( art. 209 alin.(5)). Revenind la aspectele posibil penale ale aceste decizii, articolul menționat de dumneavoastră ( art. 106) instituie fără echivoc un drept care ( dacă situația expusă de dumneavoastră este corectă) este încălcat. Pentru angajarea răspunderii penale a directorului este necesar ca această decizie de mutare a clasei să fie prevăzută în sarcina acestuia, fiind astfel o atribuție de serviciu. Este foarte posibil ca această decizie să nu fi fost luată de director ci de o comisie sau un consiliu ( nu cunosc legislația specifică in acest domeniu) din cadrul unității de învățământ, din cadrul primăriei sau mixtă. Sunt o mulțime de aspecte care nu sunt cunoscute la acest moment și care au relevanță din punct de vedere al atragerii răspunderii penale sau disciplinare. Mai este necesar să identificați prevederile legale care stabilesc că directorul este persoana care are această atribuție de serviciu și, în executarea acesteia, nu a îndeplinit un act ( nu a verificat dacă noua sală de clasă corespunde normeleor cerute de lege) sau l-a îndeplinit defectuos și astfel au fost vătămate drepturile copiilor. Aceste prevederi trebuie să fie prevăzute in legislație primară pentru a putea atrage raspunderea. Doar pentru că la sancționarea disciplinară este necesar un raport la DGASPC, asta nu înseamnă că DSP și ISU nu au obligația să constate încălcări ale legislației specifice .
Buna ziua,

DSP si ISU am notificat din prima zi(dar din pacate timpul de raspuns este de 30 zile - timp in care copilul meu nu o duce mai bine). Nu stiam ca intra in aria DGASPC si scoala. Multumesc. Am sa cer si lor interventia.

Legat de partea penala. Daca consiliu a luat decizia aceasta, se poate depune plangere penala impotriva membrilor care au aprobat decizia? Sau se poate face plangere penala impotriva consiliului ca entitate juridica?

Daca inteleg bine Articolul 491 din Ordonanta de Urgenta 57/2019 functionarul public ar putea intra in solidar la platile daunelor cu unitatea, care presupun ca ar insemna in cazul in care se da in judecata in civil.

Nu sunt in domeniu. doar un parinte ingrijorat de bataie de joc pe care unitatea de invatamant o arata fata de copii mei. Si daca trebuie sa invat toate legile Romaniei pentru a le oferi o sansa in viata, este un pret mic de platit.

Multumesc inca o data pentru ajutorul acordat.
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2023
mihai lupu, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz a duce copilul la scoala in conditii improprii mihai lupu mihai lupu Buna ziua, Copilul meu impreuna cu clasa lor au fost mutati intr-o sala de biblioteca la scoala unde stau foarte ingramaditi(culoarele intre banci au maxim ... (vezi toată discuția)
Falsuri și abuzuri în învățământ O profesoară se confruntă cu abuzuri ale directorului școlii și ale Inspectoratului Școlar. Cel mai grav abuz este o decizie de pretransfer emisă în ... (vezi toată discuția)
Accident la scoala in tipul pauzei miki78sandu miki78sandu am o problema grava cu copilul meu, a fost accidentat la ochi de un un copil in timp ce si lua masa in curtea scolii sub un copac.Accidentul a fost atat de ... (vezi toată discuția)