avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva conducerii scolii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva conducerii scolii

Buna ziua,

Copilul meu impreuna cu clasa lor au fost mutati intr-o sala de biblioteca la scoala unde stau foarte ingramaditi(culoarele intre banci au maxim 30 de cm) iar copii care stau la geam sau fereastra nu au acces la culoar deloc, trecand prin spatele colegului, unde in unele locuri sunt si 20 cm incluzand scaunul colegului, Asta deoarece a mutat o grupa de gradinita cu program prelungit in structura scolii(cu toate ca sunt structuri detinute de scoala care pot prelua aceasta grupa).

Decizia directorului scolii incalca mai multe prevederi din Ordinul nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor dar si din Normativ din 2022 privind proiectarea, realizarea şi exploatarea construcţiilor pentru şcoli şi licee - Indicativ NP 010-2022 cum ar fi:
- cubajul de aer per persoana este de 1.3 m3 in loc de 5-8 m3 cum prevede normele de igiena dar si altele
- este imposibil de respectat normele de siguranta de la articolul 4.2.4.2 din NP 010-2022 punand in pericol vietile copiilor in caz de urgenta.

Avand in vedere ca mutarea grupei de program prelungit este in sine impotriva Ordinul nr. 1456/2020 art 5 alin 3, si directorul scolii nu vrea sa remedieze situatia, am putea face o plangere penala impotriva directorului?
Ce am gasit ar fi urmatoarele articole:
Abuz in serviciu: Art 297 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Rele tratamente aplicate minorului: Art 197: Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Din pacate directorul scolii are multe cunostinte la primarie si alte institutii ale statului, si nu credem ca DSP sau ISU vor putea impune o remediere a situatie pe baza incalcarii normelor de mai sus.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 10:42, 21 Septembrie 2023
Bună ziua! Dumneavoastră nu trebuie să faceți munca anchetatorilor. Conținutul plângerii penale menționat în Codul de procedura penală nu înseamnă faptul că trebuie menționate complet și exact în orice situație. Unele aspecte se pot calrifica pe parcursul cercetărilor. De exemplu, dumneavoastră nu știți la acest moment cine a luat efectiv acea decizie( directorul sau vreo comisie) . Dumneavoastră puteți depune plângerea privind directorul ( persoană pe care dumneavoastră considerați că se face vinovată), iar dacă din cercetări rezultă existența unei răspunderi penale în sarcina altei/altor persoane, atunci, organele de anchetă vor extinde cercetările față de acele persoane ( nu trebuie să mai depuneți dumneavoastră încă o plângere sau să faceți alte demersuri). Referitor la răspunderea civilă, pe această latură poate răspunde și școala ( răspunderea comitenților pentru prepuși). Plângerea se trimite la unitatea de parchet competentă teritorial. Dacă depuneți plângere penală, nu are rost să deschideți separat acțiune civilă în instanță. Acțiunea civilă oricum va fi suspendată până la soluționarea laturii penale. Aveți posibilitatea să vă constituție parte civilă în cadrul dosarului penal. Oricum, să nu vă așteptați că persoana responsabilă va face pușcarie sau va avea condamnare cu suspendare ( probabil, dacă se va stabili o vinovăție și sunt întrunite toate elementele necesare, se va adopta o soluție de renunțare la urmărirea penală în cel mai bun caz) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz a duce copilul la scoala in conditii improprii mihai lupu mihai lupu Buna ziua, Copilul meu impreuna cu clasa lor au fost mutati intr-o sala de biblioteca la scoala unde stau foarte ingramaditi(culoarele intre banci au maxim ... (vezi toată discuția)
Falsuri și abuzuri în învățământ O profesoară se confruntă cu abuzuri ale directorului școlii și ale Inspectoratului Școlar. Cel mai grav abuz este o decizie de pretransfer emisă în ... (vezi toată discuția)
Accident la scoala in tipul pauzei miki78sandu miki78sandu am o problema grava cu copilul meu, a fost accidentat la ochi de un un copil in timp ce si lua masa in curtea scolii sub un copac.Accidentul a fost atat de ... (vezi toată discuția)