avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociere in participatiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociere in participatiune

Stie cineva daca pentru asocierea in participatiune dintre o SA si un SRL este obligatorie AGA? Daca da, indiferent de % pus in asociere? Exista si vreo lege/ articol in acest sens? Eu nu am gasit ca atare undeva.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:22, 5 Februarie 2010
AGA este doar utila, nu si necesara.

In ce priveste articolul citat, cred ca ar trebui sa il cititi cu atentie: el se refera la instrainari de bunuri intre administrator si societate, nicidecum la relatii intre societate si terti! Apoi, instrainare inseamna orice figura juridica prin care se transmite proprietatea, lucru care se intampla si la asociere in ce priveste asociatul pasiv.
Cred ca art. 70 ind. 1 din legea 31/1990 lamureste problema:
" Art. 70 ind.1. - Actele de dispoziţie asupra bunurilor unei societăţi comerciale pot fi încheiate în temeiul puterilor conferite reprezentanţilor legali ai societăţii, după caz, prin lege, actul constitutiv sau hotărârile organelor statutare ale societăţii adoptate în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale actului constitutiv al societăţii, nefiind necesară o procură specială şi în formă autentică în acest scop, chiar dacă actele de dispoziţie trebuie încheiate în formă autentică. "
Nu este vorba de un act de dispozitie intrucat nu se transmite dreptul de proprietate.
Este vorba de un act de folosinta in comun, asimilat ca si act de administrare.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
nu se transmite dreptul de proprietate.

Ba eu cred ca da (sub rezerva situatie in care se prevede expres contrariul in acordul de asociere). Nu de alta dar art. 254 din codul comercial prevede ca "Participanţii nu au nici un drept de proprietate asupra lucrurilor puse în asociaţiune, chiar dacă au fost procurate de dânşii. Cu toate acestea, întrucât priveşte raporturile lor între dânşii, asociaţii pot să stipuleze ca lucrurile ce au adus să li se restituie în natură [...]"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura ContSters91137 ContSters91137 IJ, administratorul unei societati cu raspundere limitata, urmeaza sa vanda un teren aflat in proprietatea socieattii. Stiut fiind ca instrainarea ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de catre srl cancannico cancannico Intrucat asociatul meu, care detine acelasi numar de parti sociale ca si mine, nu semneaza pentru cumpararea unui imobil, ma intereseaza dacă pot incheia ... (vezi toată discuția)
Neintelegere intre asociati DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Speta ar fi urmatoarea: A, B, C - asociati intr-un s.r.l. C - are functia de administrator Tot C vrea sa achizitioneze o masina noua pe firma, ... (vezi toată discuția)