avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua! Sunt angajata in mall la o insuliță. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua! Sunt angajata in mall la o insuliță. Aerul condiționat ...

Buna ziua! Sunt angajata in mall la o insuliță.
Aerul condiționat face probleme așa de mari in mall încât eu și alți colegi ai mei suntem tot timpul răciți. Înțeleg aer condiționat în timpul verii, dar este sfârșit de septembrie și totuși afara nu trebuie sa stau așa de îmbrăcată cum stau in insuliță (Geaca tip aviator, căciulă plus eșarfă). Nu exista o lege care ar trebui sa ne protejeze pe noi, angajatii, si/sau care este încălcată?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:26, 24 Septembrie 2023
Instalatia de aer conditionat este reglata defectuos. In instructiunile tehnice ale aparatului de aer conditionat se specifica in clar ca temperatura la aparat se regleaza cu 5-10 grade C sub temperatura din exterior.
In instructiunile proprii ssm intocmite de angajator pentru utilizarea aparatelor de aer conditionat ar trebui sa se regaseasca prevederi clare privind modul de reglare a acestora.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.
HG nr. 1091/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru locul de munca mentioneaza in anexa 1
7. Temperatura in incaperi
7.1. In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
7.2. Temperatura in camerele de odihna, in incaperile pentru personalul de serviciu permanent, in grupurile sanitare, in cantine si in incaperile pentru acordarea primului ajutor trebuie sa corespunda destinatiei specifice a acestor incaperi.
Puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/. data, sa respecte legislatia in vigoare.
Daca e o zona unde sunt expuse produse alimentare perisabile si temperatura scăzută este impusa de conditiile de pastrare ori solicitați schimbarea pozitiei "insuliței" ori dotarea cu echipament individual de protecție adecvat lucrului la temperaturi scazute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am probleme mari de sănătate iar curenții de aer rece mă afectează, dar colegii nu mă înțeleg și am intrat în conflict din cauza aerului condiționat. ce mă sfătuiți? misa2002_2006 misa2002_2006 Buna ziua, Cum sa procedez cu colegii care vor tot timpul aerul condiționat dat pe mai rece, (gen 23-22-19 grade) dacă curenții prea reci îmi afectează ... (vezi toată discuția)
Microclimat birouri mihavslelectro mihavslelectro Buna ziua, Umiditatea relativă a aerului între 30 - 70%; asa prevedea Norma generală de protecție a muncii din 20.11.2002, unde pot gasi aceste conditii ... (vezi toată discuția)