avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, un pensionar ,aflat in pensie la limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, un pensionar ,aflat in pensie la limita de varsta ...

Buna ziua,

un pensionar ,aflat in pensie la limita de varsta ( nu anticipat, nu cu penaluzari) se angajeaza cu norma intreaga, salariul minim pe economie.
Avand in vedere ca e deja in pensie ptr limita de varsta, deci este asigurat la sanatate pensionar fiind, este obligatoriu sa i se mai retina 10% din salariu ptr CAS? sau se poate sa nu se retina, fiindca e deja asigurat fiind pensionar? Cand e pensionar la limita de varsta si angajat cu norma intreaga, la privat, cu salariul minim, ce NU ar trebui sa i se mai retina din salariu ?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 29 Septembrie 2023
Buna ziua,
I se retin toate contributiile.
asta stiu, intrebarea era alta, respectiv daca e obligatoriu sa i se retina cas 10% ptr sanatate, desi este separat asigurat la sanatate prin pensie ! o contabila mi-a spus ca in programul de salarizare se poate pune o bifa care sa anuleze contributia de 10% cas si sa ramana in mod corect doar retinerea ptr fondul de pensii
Da, este obligatoriu.
Si celor care au 2 sau mai multe contracte de munca li se retine CASS la toate contractele.
Contabila care v-a spus acest lucru ar trebui sa mai studieze sau sa ne spuna si noua conform carei prevederi din legislatie pensionarii nu datoreaza CASS pentru veniturile din salarii sau cum depune D112 dupa ce pune "bifa" ?

Pana o sa ne spuna contabila, va rog frumos pe dvs sa imi indicati legea care obliga pensionarul in sensul celor descrise de mine, ca sa ma lamuresc concret.
Nu se poate pune egal intre pensionar si angajat cu mai multe contracte de munca.
Atentie, ati confundat, eu NU m-am referit la CASS , ci exclusiv la CAS, care NU e acelasi lucru cu CASS!
Pensionarul plateste in continuare CASS si e ok ! Intrebarea era strict ptr CAS.
Multumesc pentru timpul acordat si sper sa reusesc sa ma lamuresc privind CAS -ul, nu CASS-ul, cu indicare punctuala prev legala.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Maria Adriana Marinescu, Consultant resurse umane
Dar la ce v-ati referit aici ?

Maria Adriana Marinescu a scris:

Buna ziua,

....., este obligatoriu sa i se mai retina 10% din salariu ptr CAS? ...



sau

.. daca e obligatoriu sa i se retina cas 10% ptr sanatate, ...



10% se retine pentru c.a.s.s. - sanatate

pt c.a.s. - pensie - se retine 25 %

Codul fiscal
ART. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
....

Potrivit art.142 C.fisc., salariul unei persoane pensionate nu este mentionat in categoria veniturilor. din salarii și venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de contract ? Silvia Dumitru Silvia Dumitru Administratorul firmei fiind si salariat indeplineste conditiile pentru pensionare limita de varsta.Ce forma avantajoasa de contract exista pentru a reveni in ... (vezi toată discuția)
Plata cass la ii cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, ... (vezi toată discuția)
Contributii pensionar salariat lauracereantu lauracereantu ce contributii NU trebuie sa mai vireze la bugetul de stat angajatorul pentru salariatul pensionar? (vezi toată discuția)