avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema spatiu comun

Buna ziua! Ma numesc Ana si am o problema cu unul dintre vecinii mei. Respectivul fumeaza in scara blocului si tot fumul de tigara intra in garsoniera mea. Eu nu sunt fumatoare, iar prietenul meu sufera de astm si nu tolereaza fumul de tigara. Astfel trebuie sa stau toata ziua cu geamurile deschise ca sa pot aerisi casa, ceea ce la minus cateva grade nu este placut. Am discutat de cateva ori cu respectivul, dar nu am reusit sa rezolv nimic. Vreau sa stiu daca am vreun drept legal in a-i interzice sa mai fumeze in casa scarilor sau trebuie sa ma bazez pe doar pe bunul lui simt, inexistent. Cu ceailalti vecini nu am discutat despre aceasta problema, dar cred ca ei sunt fumatori si nu sunt deranjati de aceasta situatie
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:43, 31 Ianuarie 2010
fumatul in locuri publice se refera la fumatul in spatii inchise (incaperi, cladiri)
daca politistul fuma intr-o parcare in aer liber, acesta nu a incalcat legea privind fumatul
insa legea este aplicabile in situatia descrisa in mesajul initial, holul blocului fiind un loc public
Desi sunt de acord cu a NU se fuma pe holurile blocului, desi eu sunt fumatoare, totusi..holul blocului nu este "loc public", asa cum proprietarii a caror proprietate comuna este acel hol nu sunt public (in acceptiunea legii).

Totusi se poate adapta aceasta lege cu interzicerea fumatului in locurile publice, comitetul luand o decizie prin care sa interzica fumatul in spatiul inchis al proprietatii comune si inscriind aceasta decizie in Regulamentul de ordine interioara.
nu inteleg cum puteti afirma ca holul blocului nu este un spatiu public ?
atita timp cit aceste spatii sint folosite ce minim 2 persoane, acesta devine spatiu public.
iar Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun spune clar :
Art. 3
(1) Se interzice fumatul in spatiile publice inchise.

pentru conformitate, [ link extern ]
Bun, atunci sa punem altfel problema:
Pentru fumat in locuri publice, persoana care nu se conformeaza este amendata, da? De catre cine?

Poate aceeasi autoritate sa dea amenzi si in bloc?
Ca pana la urma discutam despre a interzice si a penaliza intr-un fel neconformarea la interzicere. Deci? Cine, cum, cand...si cum ajunge sa faca asta, adica sa amendeze pe un locatar care iese in fata usii si fumeaza pe hol, dupa care intra in casa?
Art. 141
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii Publice si de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

insa marea problema in romania este punerea in aplicare a legilor. si cu asta am incetat orice comentariu pe aceasta tema

Alte discuții în legătură

Fumatul pe casa scarii nottara68 nottara68 pot fi sanctionati legal cei care fumeaza pe casa scarii de bloc ? (vezi toată discuția)
Noua lege a fumatului și fumatul pe casa scării nicsarbu nicsarbu Bună ziua, aș dori să știu dacă legea antifumat care intră în vigoare luna viitoare interzice fumatul pe casa scărilor într-un bloc cu asociație de ... (vezi toată discuția)
Fumat Bolo77 Bolo77 Buna ziua! Locuiesc la parter, intr-un bloc cu 3 etaje si in fiecare zi mai multi vecini de la etajele superioare ies pe scarile blocului si fumeaza ca-n ... (vezi toată discuția)